În aproape 40 de ani de când este la Tata Consultancy Services (TCS), N. Ganapathy Subramaniam și echipa sa nu au experimentat niciodată munca de la distanță. Dar când India a intrat în lockdown din cauza coronavirusului în martie 2020 – cel mai dură din lume la vremea respectiva – compania și-a asumat provocarea enormă de a permite, aproape peste noapte, sutelor de mii de angajați, să lucreze de acasă. Cea mai grea misiune a fost livrarea echipamentelor de birou către casele angajaţilor, a declarat Subramaniam, pentru CNN Business.
Gigantul indian IT – care are peste o jumătate de milion de angajaţi din întreaga lume – trebuia, de asemenea, să îndepărteze orice îngrijorare cu privire la datele personale și confidențialitate, pentru o listă globală de clienți care include Deutsche Bank, SAP și Virgin Atlantic.
TCS are peste 500.000 de angajați. A refuzat să dezvăluie câți dintre ei își au sediul în India, dar spune că este cel mai mare angajator privat al țării. Și, la fel ca majoritatea celorlalte companii mari din a treia cea mai mare economie din Asia, TCS nu a experimentat niciodată cu munca la distanță înainte de pandemie. Dar în decurs de trei săptămâni de la intrarea în vigoare a lockdown-ului, 96% din personalul TCS lucra de la distanță. Compania spune că modelul a funcționat atât de bine încât nu vrea niciodată să se întoarcă la lucrul 100% de la birou.
Compania, care are o valoare bursieră de 166 miliarde de dolari, apreciază acum că până în 2025, nu mai mult de 25% din angajații săi vor trebui să lucreze de la birou. De asemenea, firma de servicii IT Rival Infosys, care angajează peste 250.000 de oameni, intenționează să treacă la un model hibrid după pandemie. Acest tip de schimbare ar putea avea implicații majore nu doar pentru industria IT din India, ci pentru întreaga economie a țării.
Înainte de pandemie, mulți șefi indieni erau suspicioși în ceea ce privește munca la distanță din cauza preocupărilor legate de productivitate, au declarat recrutorii, pentru CNN Business. Dar, companiile au fost surprinse de impactul pozitiv pe care l-a avut munca de acasă asupra eficienței și diversității forței de muncă. În unele întreprinderi mari, numărul femeilor în funcții de conducere a crescut semnificativ în timpul pandemiei – datorită flexibilității oferite.
TCS consideră că poate crește productivitatea cu 25% prin adoptarea mai multor activități de la distanță, a mai spus Subramaniam. „Mulți dintre angajații noștri consideră că au găsit o soluție la echilibrul dintre viața profesională și cea privată”, a adăugat el. „Deci, atunci când ești fericit, în mod natural, productivitatea ta este mai bună”.