Un număr scăzut de români știu că lucrând în străinătate pot primi alocații pentru copii lor de până la 160 de euro. Alocația europeană este între 100 și 160 de euro. Această alocație este o prestație de tip familial iar toți românii care lucrează legal și au resedința pe teritoriul unei țări din uniunea europeană, au acces la această alocație.
Alocația europeană are același regim ca și alocațiile din sistemul românesc. Aceasta se poate obține retroactiv pe un termen de la 1 până la 3 ani. Pentru a benficia de aceasta, trebuie ca mai multe condiții să fie îndeplinite.
Însă cu toate acestea, deși avem milioane de români plecați în străinătate pentru a lucra, doar 3% din aceștia obțin acest tip de alocație. Restul nu primesc această alocație nu datorită faptului că nu se încadrează, ci datorită lipsei de informare.
O mare parte din românii plecați la muncă în străinătate, au ales ca țară de destinație, Germania. Iar ca multe alte țări din Uniunea Europeană, Germania acordă această alocație.
Astfel, în Germania au dreptul la alocație toți copiii care au reședința în acest stat, sau in unul dintre Statele Membre UE, dacă unul dintre părinți își desfăsoară activitatea în Germania.
Alocația se poate acorda până la împlinirea cârstei de 18 ani sau 25 de ani pentru tinerii care urmează studiile liceale sau universitare.
Lucrătorii români din Germania pot depune cererea de acordare a alocației pentru copil inclusiv online la Familienkasse
Odată completată, cererea va trebui semnată și trimisă împreună cu copiile documentelor de indentitate dar și impreună cu o adeverință eliberată de către angajatorul german unde lucrați, în care să fie menționată data la care ați început activitatea.
Pentru copii care au vârsta mai mare de 18 ani, va fi nevoie de depunerea unor documente suplimentare, prin care se face dovada continuării studiilor.
Trebuie menționat faptul că este posibil ca în unele regiuni din Germania să se solicite ca documentele să fie traduse în limba Germană pentru aplicarea plății alocației copilului.