Munca, o activitate pe cale de dispariţie

Un sociolog avertizează asupra unor schimbări radicale în modelul social de astăzi ce ar putea inteveni în următoarele decenii şi care ar face ca munca omului să fie înlocuită cu un noi modele de activitate.
Romania TV
13 apr. 2017, 21:41

În cartea sa intitulată "Fără muncă - Condiţia omului postindustrial", sociologul şi filosoful Raphael Liogier propune reconsiderarea radicală a modelului nostru actual de societate.

În viziunea lui Liogier, munca ar putea dispărea ca activitate de bază a societăţii noastre, fiind înlocuită cu un nou model de producţie şi asigurarea unui "venit pentru existenţă" suficient de ridicat pentru a permite fiecărui cetăţean să ducă o viaţă decentă.

Mai precis, este vorba despre viitoarele tipuri de roboţi - de la cei industriali, până la roboţii umanoizi. Aparent, teoria lui Liogier nu este o simplă fantezie ştiinţifică, ci devine pe zi ce trece o realitate. Este suficient să privim la unele ţări, cum ar fi Japonia, care are deja roboţi care nu numai mişcările şi abilităţile fizice ale omului, ci şi inteligenţa şi chiar atitudini psihice ale acestuia.

În viziunea lui Liogier, o astfel de "eliberare" a societăţii de activităţile sale obişnuite ce îi susţin existenţa cotidiană va deveni realitate datorită "roboţilor inteligenţi", din ce în ce mai sofisticaţi şi care vor fi în stare să reproducă inclusiv stări umane, ca empatia sau adaptarea la mediu, pentru a înlocui cât mai multe atitudini şi activităţi specifice omului.

Terenul noului model de societate presupune reducerea progresivă a costurilor de producţie şi a serviciilor, precum şi emergenţa iminentă a energiilor regenerabile, acestea având şi avantajul unor costuri mai mici.

Trei piloni

Sistemul viitorului se bazează pe trei piloni importanţi. Primul dintre acestea prevede asigurarea unui  trai decent, cu un venit lunar estimat între 1.000 şi 1.800 de euro de persoană, ce îi va permite beneficiarului să îşi satisfacă nevoile esenţiale, dându-i în acelaşi timp posibilitatea de a produce ceva şi în domeniul său de activitate.

Al doilea pilon se referă la un impozit "mai mare" pe patrimoniu care va înlocui impozitul pe venit.

Al treilea pilon prevede remodelarea TVA-ului în scopul finanţării "solidarităţii în materie socială şi sanitară" pentru a orienta astfel economia în direcţia unei dezvoltări durabile. Nu în ultimul rând, modelul avansat de sociolog prevede şi un TVA social şi ecologic.


În cartea sa intitulată „Fără muncă – Condiţia omului postindustrial”, sociologul şi filosoful Raphael Liogier propune reconsiderarea radicală a modelului nostru actual de societate.

În viziunea lui Liogier, munca ar putea dispărea ca activitate de bază a societăţii noastre, fiind înlocuită cu un nou model de producţie şi asigurarea unui „venit pentru existenţă” suficient de ridicat pentru a permite fiecărui cetăţean să ducă o viaţă decentă.

Mai precis, este vorba despre viitoarele tipuri de roboţi – de la cei industriali, până la roboţii umanoizi. Aparent, teoria lui Liogier nu este o simplă fantezie ştiinţifică, ci devine pe zi ce trece o realitate. Este suficient să privim la unele ţări, cum ar fi Japonia, care are deja roboţi care nu numai mişcările şi abilităţile fizice ale omului, ci şi inteligenţa şi chiar atitudini psihice ale acestuia.

În viziunea lui Liogier, o astfel de „eliberare” a societăţii de activităţile sale obişnuite ce îi susţin existenţa cotidiană va deveni realitate datorită „roboţilor inteligenţi”, din ce în ce mai sofisticaţi şi care vor fi în stare să reproducă inclusiv stări umane, ca empatia sau adaptarea la mediu, pentru a înlocui cât mai multe atitudini şi activităţi specifice omului.

Terenul noului model de societate presupune reducerea progresivă a costurilor de producţie şi a serviciilor, precum şi emergenţa iminentă a energiilor regenerabile, acestea având şi avantajul unor costuri mai mici.

Trei piloni

Sistemul viitorului se bazează pe trei piloni importanţi. Primul dintre acestea prevede asigurarea unui  trai decent, cu un venit lunar estimat între 1.000 şi 1.800 de euro de persoană, ce îi va permite beneficiarului să îşi satisfacă nevoile esenţiale, dându-i în acelaşi timp posibilitatea de a produce ceva şi în domeniul său de activitate.

Al doilea pilon se referă la un impozit „mai mare” pe patrimoniu care va înlocui impozitul pe venit.

Al treilea pilon prevede remodelarea TVA-ului în scopul finanţării „solidarităţii în materie socială şi sanitară” pentru a orienta astfel economia în direcţia unei dezvoltări durabile. Nu în ultimul rând, modelul avansat de sociolog prevede şi un TVA social şi ecologic.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
RAR, anunțul momentului pentru toți șoferii care au mașini și vor să le vândă. Îi vizează direct. E oficial
Capital.ro
Călin Georgescu, victorie fără emoții?! Cutremur în România: Nu trebuia s-o spun
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Adevărul despre Raisa. O persoană cu probleme, folosită fără scrupule
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
PACE în Ucraina. Anunțul istoric făcut de Trump: E gata!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
FCSB câștigă în fața echipei Qarabag FK și avansează în Europa League
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin