Munca, o activitate pe cale de dispariţie

Un sociolog avertizează asupra unor schimbări radicale în modelul social de astăzi ce ar putea inteveni în următoarele decenii şi care ar face ca munca omului să fie înlocuită cu un noi modele de activitate.
Romania TV
13 apr. 2017, 21:41

În cartea sa intitulată "Fără muncă - Condiţia omului postindustrial", sociologul şi filosoful Raphael Liogier propune reconsiderarea radicală a modelului nostru actual de societate.

În viziunea lui Liogier, munca ar putea dispărea ca activitate de bază a societăţii noastre, fiind înlocuită cu un nou model de producţie şi asigurarea unui "venit pentru existenţă" suficient de ridicat pentru a permite fiecărui cetăţean să ducă o viaţă decentă.

Mai precis, este vorba despre viitoarele tipuri de roboţi - de la cei industriali, până la roboţii umanoizi. Aparent, teoria lui Liogier nu este o simplă fantezie ştiinţifică, ci devine pe zi ce trece o realitate. Este suficient să privim la unele ţări, cum ar fi Japonia, care are deja roboţi care nu numai mişcările şi abilităţile fizice ale omului, ci şi inteligenţa şi chiar atitudini psihice ale acestuia.

În viziunea lui Liogier, o astfel de "eliberare" a societăţii de activităţile sale obişnuite ce îi susţin existenţa cotidiană va deveni realitate datorită "roboţilor inteligenţi", din ce în ce mai sofisticaţi şi care vor fi în stare să reproducă inclusiv stări umane, ca empatia sau adaptarea la mediu, pentru a înlocui cât mai multe atitudini şi activităţi specifice omului.

Terenul noului model de societate presupune reducerea progresivă a costurilor de producţie şi a serviciilor, precum şi emergenţa iminentă a energiilor regenerabile, acestea având şi avantajul unor costuri mai mici.

Trei piloni

Sistemul viitorului se bazează pe trei piloni importanţi. Primul dintre acestea prevede asigurarea unui  trai decent, cu un venit lunar estimat între 1.000 şi 1.800 de euro de persoană, ce îi va permite beneficiarului să îşi satisfacă nevoile esenţiale, dându-i în acelaşi timp posibilitatea de a produce ceva şi în domeniul său de activitate.

Al doilea pilon se referă la un impozit "mai mare" pe patrimoniu care va înlocui impozitul pe venit.

Al treilea pilon prevede remodelarea TVA-ului în scopul finanţării "solidarităţii în materie socială şi sanitară" pentru a orienta astfel economia în direcţia unei dezvoltări durabile. Nu în ultimul rând, modelul avansat de sociolog prevede şi un TVA social şi ecologic.


În cartea sa intitulată „Fără muncă – Condiţia omului postindustrial”, sociologul şi filosoful Raphael Liogier propune reconsiderarea radicală a modelului nostru actual de societate.

În viziunea lui Liogier, munca ar putea dispărea ca activitate de bază a societăţii noastre, fiind înlocuită cu un nou model de producţie şi asigurarea unui „venit pentru existenţă” suficient de ridicat pentru a permite fiecărui cetăţean să ducă o viaţă decentă.

Mai precis, este vorba despre viitoarele tipuri de roboţi – de la cei industriali, până la roboţii umanoizi. Aparent, teoria lui Liogier nu este o simplă fantezie ştiinţifică, ci devine pe zi ce trece o realitate. Este suficient să privim la unele ţări, cum ar fi Japonia, care are deja roboţi care nu numai mişcările şi abilităţile fizice ale omului, ci şi inteligenţa şi chiar atitudini psihice ale acestuia.

În viziunea lui Liogier, o astfel de „eliberare” a societăţii de activităţile sale obişnuite ce îi susţin existenţa cotidiană va deveni realitate datorită „roboţilor inteligenţi”, din ce în ce mai sofisticaţi şi care vor fi în stare să reproducă inclusiv stări umane, ca empatia sau adaptarea la mediu, pentru a înlocui cât mai multe atitudini şi activităţi specifice omului.

Terenul noului model de societate presupune reducerea progresivă a costurilor de producţie şi a serviciilor, precum şi emergenţa iminentă a energiilor regenerabile, acestea având şi avantajul unor costuri mai mici.

Trei piloni

Sistemul viitorului se bazează pe trei piloni importanţi. Primul dintre acestea prevede asigurarea unui  trai decent, cu un venit lunar estimat între 1.000 şi 1.800 de euro de persoană, ce îi va permite beneficiarului să îşi satisfacă nevoile esenţiale, dându-i în acelaşi timp posibilitatea de a produce ceva şi în domeniul său de activitate.

Al doilea pilon se referă la un impozit „mai mare” pe patrimoniu care va înlocui impozitul pe venit.

Al treilea pilon prevede remodelarea TVA-ului în scopul finanţării „solidarităţii în materie socială şi sanitară” pentru a orienta astfel economia în direcţia unei dezvoltări durabile. Nu în ultimul rând, modelul avansat de sociolog prevede şi un TVA social şi ecologic.

DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Lidl bagă în toate magazinele cinci produse pe care foarte mulți români le caută. Sunt la raft de joi, 10 aprilie, și au prețuri excelente, se vor vinde foarte repede
Capital.ro
Elena Udrea e terminată. Adrian Alexandrov n-a mai rezistat. A anunțat în direct la TV
Playtech.ro
Ajutor dublu de Paște 2025 pentru unii pensionari: bani pentru miel și cozonac, pe lângă cei 400 de lei de la Guvern
DailyBusiness
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
Adevarul
Punctele nevralgice ale unei negocieri cu Trump pe tarife: România este expusă pe industria auto, cea alimentară și pharma| ANALIZA
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Cea mai mare autostradă din istoria României. Când e gata proiectul grandios
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Studenta de 26 de ani, dată dispărută în Timișoara, a fost găsită. În ce stare se află tânăra
Cancan.ro
Cum a dat soarele, au ieșit la ÎNCĂLZIT! Vedetele au încins atmosfera în parcul Herăstrău - Nu le-a fost rusine deloc
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Crește vârsta de pensionare. Legea care se pregătește în România. Cine iese mai târziu la pensie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Alt copil, viața merge înainte” Igor Cuciuc a dat vestea mult așteptată, după moartea Andreei: „Un nou Început”. Artistul și soția sa sunt de nedespărțit acum
Pensie dublă pentru acești pensionari în luna aprilie: Banii urmează să fie virați direct pe card
MediaFlux
România se răzbună pe Trump! Anunțul președintelui Bolojan dă fiori în SUA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Anunț important pentru seniori. Casa de Pensii schimbă ziua când bagă banii pe card