Munca remote nu mai este de actualitate. ZOOM îşi cheamă angajaţii la birou

Argumentul Zoom se aseamănă cu cel al altor companii mai tradiționale care au reintrodus timpul obligatoriu petrecut în birou.
Filip Stan
10 oct. 2023, 09:37
Munca remote nu mai este de actualitate. ZOOM îşi cheamă angajaţii la birou

Cele mai predispuse pentru a încuraja un asemenea sistem de muncă – remote – erau companiile care activează în domeniul tehnologiei, întrucât ele au și cele mai multe argumente pentru a continua munca de acasă. Tot ele au fost cele care au creat chiar instrumentele necesare pentru asta. Totuși, anume companiile din acest domeniu își îndeamnă acum angajații să se întoarcă la birouri.

De exemplu, în luna august, Grindr (n.r. Grindr companie care a dezvoltat o aplicație de socializare și dating online care se adresează comunității LGBTQ+) le-a pus angajaților săi un ultimatum cu privire întoarcerea la birou: fie sunt de acord să lucreze cu prezență fizică de cel puțin două ori pe săptămână, fie își vor pierde locurile de muncă.

Această politică ar putea fi tradusă, inclusiv prin faptul că angajații angajați în mod remote ar trebui să se mute în Los Angeles, unde se află sediul aplicației de socializare și dating online, sau în unul dintre celelalte „hub”-uri din SUA, cum ar fi New York sau Chicago.

Mulți angajați au respins acest mandat. Conform sindicatului Grindr, 82 din cei 178 de angajați ai companiei au fost concediați pentru că au refuzat să se conformeze.

Decizia Grindr de a implementa un protocol atât de strict pentru întoarcerea la birou – și de a fi dispusă să își piardă aproape jumătate din personal – a venit ca o surpriză pentru multă lume. Până la urmă, în comparație cu companiile corporatiste cu reguli stricte în privința prezenței la birou, startup-urile și companiile axate pe digital sunt mai bine pregătite să lucreze de la distanță și se mândresc, în general, cu adaptabilitatea lor.

Mai mult, Grindr nu este singura companie tech care a stabilit o limită în ceea ce privește munca complet remote. De exemplu, în luna noiembrie 2022, Elon Musk a pus capăt lucrului de acasă pentru angajații de la Twitter în noiembrie 2022, după ce le-a cerut oamenilor să bifeze, săptămânal, cel puțin 40 de ore de prezență fizică.

În ultimele luni, companii big tech, inclusiv Amazon, au impus reguli mai stricte în privința muncii în regim hibrid.

Angajări 2023: 1000 de euro pe lună, muncă remote, tichete de masă, abonament clinică privată de sănătate, zile libere suplimentare şi prime de sărbători

Printre anunțurile tehnologice de întoarcere la birou cel mai surprinzător a fost cel de la Zoom. În august, platforma de video-conferință – adesea asociată cu munca de la distanță – a anunțat că angajații care locuiesc într-o rază de 80,5 km de birou trebuie să se prezintă fizic la muncă de cel puțin de două ori pe săptămână.

În ciuda reputației lor de agilitate și progresism, multe companii tech transmit din ce în ce mai des mesajul că prezența fizică este prea importantă pentru a fi pierdută, indiferent de percepția publică sau de preferințele angajaților lor.

În ceea ce privește Zoom, Drew Smith, șeful relațiilor guvernamentale în Regatul Unit și Irlanda, afirmă că această companie și-a redescoperit valoarea interacțiunilor față în față pe măsură ce restricțiile legate de COVID-19 s-au relaxat și angajații au revenit la colaborarea în persoană.

Vouchere 2023. Un român poate obţine cel puțin 15 vouchere de la stat. Lista completă cu ajutoarele care bat orice salariu

Compania cu sediul în San Jose, California, avea, înainte de pandemie, o rutină de lucru cu prezență fizică.

„După ce am reunit echipele de produs și inginerie în SUA, am fost surprinși de câte probleme s-au rezolvat doar prin faptul că se aflau în aceeași cameră. Din perspectiva inovației, am putut să facem mai mult și să fim mai productivi lucrând în persoană”, spune Smith.

Argumentul Zoom se aseamănă cu cel al altor companii mai tradiționale care au reintrodus timpul obligatoriu petrecut în birou.

„Anumite interacțiuni, precum discuțiile unu-la-unu cu managerul, procesul de învățare și camaraderia sunt mai dificile atunci când lucrezi de la distanță. Chiar dacă am inovat și ne-am dezvoltat platforma în ultimii ani, poate că am fi putut face și mai mult dacă pandemia nu ne-ar fi forțat să ne separăm”, a adăugat Smith.

Acest lucru este valabil în special pentru companiile mari, explică Allison English, director adjunct al firmei de cercetare a experienței angajaților Leesman, cu sediul în Londra:

„Cu cât corporația este mai mare, cu atât este mai puțin capabilă să aibă o mulțime de oameni alergând în jur și fiind antreprenoriali și super-creativi. Trebuie să existe angrenaje în mecanism, oameni care se prezintă și fac treabă pentru ca afacerile să funcționeze – acest lucru este valabil pentru orice companie, în orice sector”.

Cu toate acestea, în ciuda acestor motive adesea invocate pentru preferința de a lucra în persoană, tech-ul este încă adesea așteptat să se comporte diferit față de alte industrii, spune English, ceea ce poate explica de ce unii oameni percep întoarcerea industriei la birou ca fiind ciudată sau chiar contraintuitivă.

„De-a lungul anilor, am văzut tehnologia revoluționând ceea ce este disponibil în spațiul de lucru: de la introducerea meselor de ping-pong la bere la robinet, sectorul a avut o abordare alternativă a biroului. Apoi, în timpul pandemiei, au fost soluțiile tehnologiei care au ajutat afacerile să își susțină angajații care lucrează de acasă”, spune ea.

Actuala tendință din industria tech de a susține revenirea la birou poate iniția un efect de domino, spun specialiștii.

Deoarece companiile tech sunt în mod tipic cele mai bine poziționate pentru munca de la distanță, ele au fost printre primele care au renunțat la birou în plină ascensiune a tendinței de a lucra de oriunde:

„Oamenii tind să urmeze turma. A fost o val de companii care au trecut complet la munca de la distanță pentru a economisi bani, acum urmează trendul de trecerea la un model hibrid”, spune Zack Roseman, fondatorul mai multor companii specializate în tehnologii.

El adaugă că anume companiile tech s-ar putea să ajungă, surprinzător, printre cele mai puțin flexibile în ceea ce privește munca hibridă – și ar putea întâmpina cea mai mare disonanță între angajați și angajatori.

DailyBusiness
ANPC continuă controalele! Este ILEGAL!
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce conține untul Deluxe de la Lidl, de fapt. Mulți români îl cumpără, în special când e la ofertă, dar puțini citesc și eticheta
Capital.ro
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Playtech.ro
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
DailyBusiness
Guvernul a promis! Strategia națională 2025-2035 ar elimina complet sărăcia energetică!
Adevarul
Un plan secret al Rusiei prevede dizolvarea Ucrainei și redefinirea ordinii mondiale
wowbiz.ro
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Spynews
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la domiciliul lui Gabi Bădălău. Vedeta a spus ce s-a întâmplat, de fapt, între ea și iubitul ei
Spynews
Fostul iubit al Adrianei Bahmuțeanu spune că vedeta este amenințată. Declarațiile făcute de George Restivan la mai bine de o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană 
Evz.ro
22 noiembrie, ziua care a zguduit omenirea. Misterul persistă, multe întrebări au rămas fără răspuns
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Ninsorile au făcut ravagii în România! În ce județe sunt blocate șoselele și căile ferate
Cancan.ro
Ce a putut să pățească Gabriela Lucuțar la înmormântarea unui adolescent de 16 ani: 'S-a oprit slujba! Așa ceva n-am văzut niciodată'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
UE a dat ordin. Devine interzis inclusiv în România din ianuarie 2025. Cetățenii vor fi obligați
StirileBZI
Cu cât vor creşte pensiile de la 1 ianuarie 2025: Ce anunţ a făcut Simona Bucura-Oprescu
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale
substantial.ro
Alerte de viscol și ninsori emise pentru aproape toată țara, șapte județe sub cod roșu
MediaFlux
Putin se RĂZBUNĂ! RACHETA rușilor care a SPERIAT țările NATO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ciolacu a descoperit secretele covrigilor de Buzău: din a câta încercare i-a ieșit?