Consolidarea clădirilor cu risc seismic, rămâne o problemă gravă care nu îşi găseşte rezolvarea în Capitală. Înfiinţată de aproape 4 ani, Compania Municipală de Consolidări a reparat până acum doar 9 clădiri istorice, din peste 300 de imobile cu bulină roşie. Atât s-a putut, în condiţiile date, spun reprezentanţii instituţiei, care acum au oprit lucrările, pentru că de 6 luni, nu şi-au mai putut plăti, nici angajaţii.
Compania a fost condusă defectuos, susţin reprezentanţii Primăriei. Un protest sonor a avut loc în urmă cu două săptămâni, dar muncitorii nu şi-au rezolvat probleme salariale şi au mutat pancartele pe clădirile care urmează să fie consolidate.
În prezent, în Capitală, 363 de clădiri sunt încadrate oficial în gradul 1 de risc seismic, ceea ce înseamnă că în cazul unui cutremur de 7 grade, acestea s-ar putea prăbuşi. În acest timp, alte câteva mii de imobile au nevoie urgentă de consolidări.
Scenariu alarmant: În cazul unui cutremur puternic, peste 2.000 de clădiri s-ar putea prăbuși în Capitală
Peste 2.000 de clădiri s-ar putea prăbuși în București la un cutremur mare. Sunt în pericol și cele vechi, dar și cele noi, cu erori de construcție, spun specialiștii care au creat un ghid de supraviețuire la cutremur.
Centrul Capitalei va fi cel mai afectat și multe străzi ar putea fi complet blocate de dărâmături. Din păcate, consolidările merg greu. Deocamdată, autoritățile vor să-i avertizeze pe străinii care vin în București, așa că anunțurile “Atenție, cade tencuiala!” vor fi scrise și în engleză.
Un cutremur de intensitatea celui din 1977 ar face prăpăd în Bucureşti. Aproximativ 2.400 de clădiri sunt în pericol
20 la sută din străzile centrale din Bucureşti ar putea fi blocate de dărâmături după un cutremur mare. Pe bulevardele Carol şi Magheru şi pe Calea Moşilor s-ar putea prăbuşi multe clădiri vechi neconsolidate. Însă nu vor fi afectate doar cele vechi.
Edmond Niculusca, directorul Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu risc seismic: “Sunt 86 de proiecte blocate, trebuiau să se facă acum 5, 10, 15 ani.”
Specialiştii au lansat şi un ghid de supravieţuire. Acesta conţine locurile unde oamenii pot stabili un punct de întâlnire cu familia, în caz de dezastru, dar şi cum să îşi pregătească din timp kit-ul de supravieţuire, ca să reziste 3 zile printre dărâmături.
Andrei Caramitru: Prioritizare strategie ceva – e făcută?
„Am tot scris despre Bucuresti și ce trebuie făcut (din disperare, văzând ca nu se face mare lucru).
Acuma am o întrebare extrem de precisa. In PNRR avem așa :
– Fondul renovării – care înseamnă 2,2 miliarde de euro (guvernul vorbește de 1200 de blocuri, inclusiv cele afectate de cutremure).
– 2,12 miliarde de euro – pentru tranziţia verde a localităţilor.
E mai mult decât suficient ca Bucureștiul sa arate impecabil in câțiva ani. Banii exista. Dar mecanismele, oamenii sa facă proiectele astea – exista??? Prioritizare strategie ceva – e făcută? Știu că primarii de sectoare au cerut sa aibă dreptul sa acceseze fondurile astea (neclar dacă s-a rezolvat) – probabil cred ca dacă lasa totul la PMB nu se va face mare lucru.
Așa ca am întrebare către Nicușor Dan, Clotilde Armand, Ciprian Ciucu, Radu Mihaiu, Edmond Niculușcă . Care e strategia, cum facem? Ca trebuie cheltuiți banii astia RAPID, in câțiva ani. Cât atragem, cum, care e strategia, care sunt sub-proiectele, care sunt echipele de proiect? Am încercat sa găsesc vreo informatie dar nu pare sa existe nimic. Si nici unul dintre voi nu a comunicat pe tema asta. E puțintel infricoșător dacă nu exista pregătire. Asta e o șansa care apare o data la 100 de ani totuși… Mulțam !”
https://www.facebook.com/andrei.caramitru/posts/10223429298014478