Fie că robotesc în Centrul Bucureştiului sau la capătul cartierului Pantelimon, muncitorii din construcţii îşi bârfesc şefii care nu respectă legea. „Ne dă o sticlă de apă minerală la zece inşi! Unde-aţi văzut dumneavoastră la patroni?! Patronul trebuie să smulgă din angajaţi! Ne ţine şi noaptea şi ziua! Dar să munceşti! Ne zice: „Băi, prostule, munceşte, bă! Să scoţi bani! Să-mi fac încă o vilă şi încă o vilă, să plec în străinătate!”, a spus un muncitor.
La capătul şoselei Pantelimon, doi muncitori zac fără chef pe nişte borduri încă de la prima oră. Apă n-au primit, dar nici nu-i simt lipsa, atâta timp cât există probleme mult mai grave.
Cât despre pauzele dese din timpul caniculei, muncitorii şi le iau singuri.
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis un cod roşu de caniculă pentru ziua de 8 iulie. Avertizarea vizează două judeţe din vestul ţării, alte 18 judeţe fiind sub avertizare de cod portocaliu.
COD ROŞU: În judeţele Arad şi Bihor se vor înregistra temperaturi maxime de 38…39 de grade, apropiindu-se de recordurile absolute de temperatură ale regiunii.
COD PORTOCALIU: În după-amiaza zilei de miercuri, 8 iulie, în Banat, Crişana, Maramureş, vestul şi nordul Transilvaniei, precum şi în cea mai mare parte a Moldovei temperaturile maxime vor fi de 37…39 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.
Citeşte şi Metode de a suporta mai ușor căldura: Opt sfaturi practice pentru a evita situaţii drastice
COD GALBEN: Miercuri, 8 iulie, canicula va persista şi se va accentua. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35…38 degrade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în toată ţara.
Valul de căldură va persista şi pe parcursul zilei de joi, 9 iulie, în regiunile sudice şi sud-estice, iar instabilitatea atmosferică se va accentua treptat începând din vestul ţării.
Potrivit legislaţiei în vigoare, codul roşu se instituie atunci când temperaturile depăşesc 40 de grade Celsius în intervalul orar 11.00-17.00, iar autorităţile sunt obligate să ia măsuri de mobilizare maximă. Potrivit unui ordin al ministrului sănătăţii, pentru situaţiile de cod roşu trebuie reduse deplasările la cele esenţiale şi evitată ieşirea din clădiri între orele 11.00 şi 17.00. Totodată, ordinul recomandă consumarea a doi-patru litri de lichide pe zi şi evitarea oricărui tip de alcool.