Circa 4 milioane de români au plecat din ţară şi locuiesc și / sau lucrează în străinătate, cei mai mulţi în Europa, în Italia, Spania, Germania, Franţa sau Marea Britanie. Datele recente arată că diaspora continuă să fie o sursă importantă de capital pentru economia autohtonă. Astfel, potrivit datelor Knomad, remiterile românilor din străinătate au reprezentat 2,8% din PIB-ul anului trecut– 320 mld. euro, un nivel depăşit de doar două alte ţări din UE, Croația și Portigalia, scrie ZF.
Portugalia este ţara cu cel mai ridicat nivel de emigrare din Europa, potrivit publicaţiei locale Expresso. O treime din tinerii portughezi au plecat pentru a-şi croi o viaţă mai bună în afara graniţelor. În ceea ce priveşte Croaţia, aproape la fel de mulţi cetăţeni locuiesc în ţară ca în afară.
Datele de la Knomad mai spun că ţările mai puţin dezvoltate din punct de vedere ecomomic sunt mai dependente de remiteri faţă de cele bogate.
Citește și: Diaspora a trimis în România o sumă record în 2023, la egalitate cu investiţiile străine din ţara noastră
Românii din diaspora ar putea fi ademeniți să se întoarcă definitiv în țară. O propunere legislativă menită să susțină întoarcerea în țară și integrarea conaționalilor plecați în străinătate ar urma să le ofere acestora diferite facilități fiscale, clase pregătitoare speciale pentru copiii născuți în afara granițelor, dar și burse de studiu pentru elevii din diaspora. Inițiatorul propunerii legislative este senatoul PNL Mihăiță Dohotar.
Mai mult, se propun și unele facilități vamale pentru românii care doresc să revină în România prin punerea la dispoziție a unui container pentru mutarea obiectelor personale, consultanță privind procedura și condițiile de transport ale acestora, simplificare procedurilor vamale pentru revenirea cât mai rapidă acasă, patru bilete gratuite de călătorie la repatriere pentru transport aerian sau feroviar, la distanțe de peste 2.000 km.
Românii interesați de repatriere vor primi ajutor financiar, timp de trei luni, echivalentul unui salariu mediu/lunar, și se mai are în vedere asigurarea gratuită a asistenței medicale în primul an de la revenirea în țară.