Muncitorii străini din România se plâng de lipsa de acces la serviciile medicale, imposibilitatea de a-și deschide un cont bancar pentru a trimite bani acasă 

Numărul muncitorilor străini care care vor putea veni la muncă în România în 2024 va crește la 140.000, cu 40% mai mult față de pragul admis pentru acest an, respectiv 100.000, estimează specialiștii în recrutare. Cei mai mulți se angajează în retail, horeca, servicii, construcții, transport / logistică sau turism, pe poziții din segmentul entry level, care necesită maximum doi ani de experiență.
Alina Costache
18 ian. 2024, 11:26
Muncitorii străini din România se plâng de lipsa de acces la serviciile medicale, imposibilitatea de a-și deschide un cont bancar pentru a trimite bani acasă 

2022 a fost anul în care a crescut cel mai mult numărul de permise de lucru alocate muncitorilor din afara țării, în condițiile în care, în 2021, contingentul de lucrători străini nou admiși pe piața muncii a fost de 50.000, dublu față de anul precedent. Potrivit datelor oficiale, anul trecut au fost înregistrate peste 96.000 de contracte de muncă pentru angajați veniți din afara Uniunii Europene. Cei mai mulți vin din Asia.

Și deși în prezent România este dependentă de muncitorii străini, încă nu le putem asigura drepturile de bază celor care aleg să vină în țară pentru a acoperi deficitul masiv de forță de muncă. Vorbim despre acces la serviciile medicale, posibilitatea de a-și deschide un cont bancar pentru a trimite bani acasă, dreptul primar de a se putea identifica.

Concret, muncitorii străini sunt aduși în România în baza unor contracte încheiate cu angajatorii români și a avizului de muncă eliberat de Inspectoratul General de Imigrări, fără a primi însă și un drept de ședere, în baza căruia li s-ar elibera un CNP românesc, a explicat reprezentantul Work from Asia pentru „Adevărul”.

Fără acest cod numeric personal, muncitorii străini care lucrează în Româna nu pot beneficia de servicii medicale, cu toate că plătesc contribuția de sănătate la fel ca angajații români, și nu-și pot deschide un cont bancar în care să primească salariul și din care să poată vira bani în țara de origine, au adăugat experții în recrutare.

,,Străinii intră în posesia primului permis de ședere abia la 4-5 luni de zile de la sosirea în țară și până atunci nu pot avea acces la servicii medicale gratuite, cu toate că li se plătesc contribuțiile la stat de către angajatori, ei nu figurează însă ca fiind asigurați. Mai mult decât atât, muncitorii străini nu își pot deschide conturi bancare fără un act de identitate valid eliberat de autoritățile române și implicit nu pot trimite bani familiilor lăsate în urmă acasă. În cazul în care până la eliberarea permisului de ședere străinul trebuie, din diferite motive, să părăsească România, acesta nu mai poate reveni în țară, fără a avea un permis de ședere valabil”, a declarat Yosef Gavriel Peisakh, general manager Work from Asia.

 

Angajări 2024: Cât te costă să aduci un nepalez în România

Un angajator din România cheltuie aproximativ 700 de euro pentru a aduce în țară un lucrător din afara UE. Banii se duc pe taxele către instituții, traducerile și legalizările, precum și onorariul pentru agenția de recrutare. În afară de această sumă se adaugă salariul muncitorului, în jur de 500 de euro, precum și cazarea, și mâncarea.

„De exemplu, eu acum am adus chiar oameni în luna decembrie, trebuia să vină pentru mine personal 15 oameni. Din aeroport, din București, au fugit. Deci nu au apucat să ajungă la mine la fabrică, din aeroport. Am un angajat care a fugit acum o lună singur, din Italia m-a sunat ca să-l iau înapoi la lucru, că moare de foame pe stradă”, spune Al Dabeek Kamal, angajator.

 

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
Taxă nouă pentru șoferi. Decizie pentru mașinile înmatriculate după 2001. Se plătește în plus din aprilie
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Cum diminuezi factura la gaze, dacă ai centrală termică. Metode simple
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Carte de identitate 2025. Se emite temporar, cu valabilitate 45 de zile. Decizie pentru toți românii cu buletin
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!