Acțiunea pusă în mișcare de juristul municipalității, Dennis Herrera, este prima contestație judiciară a sancțiunilor împotriva municipalităților care protejează imigranții clandestini. Așa-numitele orașe-sanctuar, printre care New York, Los Angeles, Philadelphia, Boston, Denver, Washington, Seattle și San Francisco oferă diverse forme de protecție imigranților ilegali.
Ordinul lui Trump, semnat pe 25 ianuarie, este parte a campaniei acestuia împotriva imigrației ilegale, alături de directiva din aceeași dată prin care șeful Casei Albe a ordonat construirea unui zid la frontiera cu Mexicul. Orașele și statele vizate ar urma să piardă ajutoare federale de miliarde de dolari.
În instanță, municipalitatea din San Francisco susține că ordinul președintelui încalcă cel de-al zecelea amendament la Constituția Statelor Unite, conform căruia puterile care nu sunt acordate guvernului federal revin statelor, informează Agerpres.
„Desconsiderând flagrant legea, președintele Statelor Unite încearcă să constrângă autoritățile locale să abandoneze așa-numitele legi și politici ale ‘Orașelor Sanctuar’ „, se arată în plângerea înaintată unei instanțe federale din San Francisco.
Herrera a declarat presei că politica de sanctuar a metropolei californiene are la bază dorința de a permite imigranților ilegali să raporteze poliției infracțiunile, fără teama de a fi deportați. Potrivit juristului, în SUA există circa 400 de astfel de sanctuare — localități sau comitate, iar rata criminalității în acestea este inferioară altor jurisdicții, potrivit Agerpres.
„Ordinul președintelui Trump încearcă să transforme angajații orașelor și statelor în ofițeri federali pentru imigrație”, a adăugat juristul, care a cerut instanței să constate că San Francisco respectă legislația federală.