„Felicităm Muntenegrul. Acesta este începutul unei alianțe foarte frumoase”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în aplauzele șefilor diplomației țărilor membre reuniți la cartierul general din Bruxelles al organizației.
Stoltenberg a precizat că ‘decizia istorică de a începe convorbirile de aderare cu Muntenegrul’ a fost luată în unanimitate de cei 28 de miniștrii de externe ai statelor din NATO, scrie Agerpres.
Prezent la reuniune, vicepremierul muntenegrean Igor Luksic a afirmat că invitația adresată țării sale de către NATO constituie un semnal pozitiv pentru toate celelalte țări din Balcanii Occidentali. ‘Este într-adevăr o zi mare și, cred, binemeritată pentru țara mea. Invitația adresată Muntenegrului este o veste mare și pentru Balcanii Occidentali, pentru consolidarea securității și a stabilității sale’, a spus el.
Luksic a promis că autoritățile de la Podgorica vor continua aplicarea programului de reforme, precum cele din domeniul militar sau justiție.
‘Suntem deplin conștienți că invitația nu este finalul procesului, ci începutul unuia nou. Suntem hotărâți să facem eforturi constante nu pentru a-i mulțumi pe alții, ci pentru a ne schimba în bine societatea’, a adăugat oficialul muntenegrean.
Muntenegrul va fi cel de-al treilea stat din Balcanii Occidentali care aderă la NATO, după Albania şi Croaţia.
Rusia a avertizat însă că această decizie ar dăuna securităţii europene şi ar tensiona şi mai mult relaţiile dintre NATO şi Moscova, care sunt deja la cel mai redus nivel din cauza crizei ucrainene.
POZIŢIA MAE ROMÂN
„Într-o reuniune specială, desfășurată la 2 decembrie 2015 la Bruxelles, miniştrii de externe din statele membre NATO au adoptat o declaraţie privind politica „ușilor deschise”. Prin aceasta, statele NATO adresează Muntenegrului invitația de aderare la Alianță. De asemenea, se ia notă de progresele înregistrate de celelalte trei state – Bosnia și Herțegovina, Georgia și Macedonia – în procesul de pregătire pentru aderare și sunt încurajate să continue eforturile în această direcţie. Declaraţia precizează că o nouă evaluare a evoluţiilor înregistrate de cele trei ţări va fi realizată înainte de summitul NATO de la Varşovia.
Într-o reuniune distinctă NATO-Muntenegru, care a avut loc ulterior la Bruxelles, miniştrii de externe Aliaţi au felicitat autorităţile de la Podgoriţa pentru obţinerea invitaţiei de aderare şi le-au încurajat să continue eforturile în acest sens.
Cu acest prilej, ministrul afacerilor externe Lazăr Comănescu l-a felicitat pe omologul muntenegrean, Igor Lukšić și pe ministrul apărării, Milica Pejanović Đurišić, pentru succesul înregistrat și a evocat sprijinul constant oferit de România pentru aderarea la NATO. Ministrul român a afirmat că obţinerea invitaţiei de aderare reprezintă o recunoaştere a progreselor realizate în adoptarea şi implementarea agendei de reforme interne. Șeful diplomației române a subliniat că, din perspectiva României, aderarea Muntenegrului la Alianţa Nord-Atlantică va aduce o valoare adăugată atât pentru securitatea euro-atlantică, cât şi pentru stabilizarea regiunii Balcanilor de Vest. Ministrul Lazăr Comănescu a subliniat că decizia Aliată demonstrează, încă odată, succesul procesului de extindere a NATO”, se arată într-un comunicat al MAE.