„Desfăşurăm un exerciţiu în cazul unei situaţii de urgenţă ca urmare a producerii unui cutremur de 7,2 grade pe scara Richter . În Urma cutremurului au fost descoperite aproximativ 12 persoane suprinse sub dărâmături. Se va acţiona cu accesoriile din cadrul containerelor multirisc pentru deblocarea acestora şi ulterior evacuarea către unităţile spitaliceşti. Au fost alertate toate subunităţilor din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ‘Horea’ al Judeţului Mureş şi la faţa locului există două containere multirisc, o autoscară mecanică şi echipe de căutare-salvare din fiecare subunitate. Comitetul pentru Situaţii de urgenţă s-a convocat parţial, la locul de producere a evenimentului, la punctul de comandă mobilă”, a declarat col. Cristian Buhăianu, prim adjunct al şefului ISU Mureş, potrivit agerpres.ro.
Citeşte şi CUTREMUR cu magnitudine 4.1 la o adâncime de doar 5 kilometri. S-a simţit în capitală
Prefectul judeţului Mureş, Mircea Duşa, a precizat că întrucât numărul victimelor a fost mai mic de 15, nu a fost necesară activarea planului roşu de intervenţie.
„În anul 2019 organizăm mai multe exerciţii, unul dintre aceste exerciţii este în desfăşurare, este un exerciţiu de intervenţie în caz de cutremur. Au fost mobilizate toate instituţiile din judeţ care au atribuţii pe intervenţia în caz de cutremur. Am alarmat toate unităţile de căutare-salvate de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Exerciţiul se desfăşoară după un scenariu – pe care îl va prezenta domnul colonel – deoarece numărul victimelor în urma cutremurului este mai mic de 15 nu am declanşat planul roşu de intervenţie”, a arătat Mircea Duşa.
În cadrul exerciţiului de miercuri, echipajele din cadrul Detaşamentului de Pompieri Târgu Mureş au executat recunoaşterea, au constatat existenţa victimelor suprinse sub dărâmături şi au solicitat necesar sprijinul şi altor echipe de căutare-salvare de la celelalte subunităţi de intervenţie.
La locul evenimentului au intervenit pompierii militari cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă, un post medical avansat de categoria 1 din cadrul Detaşamentului Sighişoara, o autospecială de descarcerare, două containere multirisc, punctul de comandă mobil şi APIC-ul de la celelalte subunităţi cu echipe de căutare-salvare.
În plus, la exerciţiu au participat salvamontiştii, jandarmii, iar poliţiştii au asigurat perimetrul.