Preşedintele Colegiului Farmaciştilor Mureş, Iustina Vas, a declarat, vineri, pentru Mediafax, că 52 de farmacii din judeţ au acţionat în instanţă, la Tribunalul Mureş, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), cerând sume care nu le-au fost decontate, din perioada octombrie – decembrie 2010.
Vas a explicat că în acea perioadă farmaciile au eliberat medicamente compensate pensionarilor cu venituri sub 700 de lei, în valoare totală de 880.000 de lei, însă aceste sume nu le-au fost decontate, deşi aveau contract cu CJAS. Dat fiind că în 3 octombrie aceste datorii s-ar fi prescris, cele 52 de farmacii au fost nevoite să dea în judecată CJAS.
„Singura cale este cea judecătorească. Asemenea speţe comercial-fiscale se prescriu după trei ani. În octombrie avem trei ani de când aşteptăm banii. Se prescria şi se pierdea această sumă de 8,8 miliarde de lei vechi. Suma e pe octombrie, noiembrie şi decembrie 2010. Farmaciile aveau contract cu Casa şi au dat-o în judecată”, a spus Vas.
Preşedintele Colegiului Farmaciştilor Mureş a precizat că, de-a lungul timpului, problema a fost sesizată inclusiv Ministerului Sănătăţii, care a răspuns că nu înregistrează arierate către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, pe 2010, pentru sumele aferente medicamentelor compensate pentru pensionari.
„Ministerul Sănătăţii, prin adrese, ne-a spus că între MS şi CNAS nu există arierat privind segmentul respectiv – pensionari, pe 2010. Ceea ce înseamnă că de la buget au plecat banii, deci între CNAS şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate s-a întâmplat ceva… Noi ştim că de la CJAS nu au intrat banii la farmacii”, a spus Vas.