Proiectul ar putea fi demarat în această primăvară, sub coordonarea ştiinţifică a profesorului universitar doctor Sabin Luca, de la Muzeul Brukental din Sibiu, cel care s-a implicat vreme de 30 de ani în cercetările arheologice de la Turdaş, o localitate situată lângă Orăştie, potrivit Agerpres.
Aşezarea de la Turdaş va avea un caracter de parc arheologic în care turiştii se vor putea plimba şi vor vedea locuinţele aşa cum arătau ele acum 7.000 de ani, explicaţiile despre exponate fiind oferite prin intermediul unor panouri informative sau cu sprijinul unor arheologi. În următorii doi sau trei ani, locuinţele vor fi completate cu replici ale obiectelor care se găseau în interiorul acestora.
„Pentru construcţia parcului arheologic vom avea în administrare un teren de patru hectare, ce ne va fi cedat de Primăria comunei Turdaş, printr-un protocol pe care l-am semnat cu autorităţile locale. În circa două-trei luni vom întocmi studiul de fezabilitate al proiectului şi vom vedea la ce sumă vom ajunge în ceea ce priveşte costurile de realizare. Dacă suma necesară construirii acestui parc arheologic va fi una rezonabilă, atunci vom realiza proiectul din bugetul propriu, iar dacă va fi mai mare, vom apela la fonduri europene”, a declarat miercuri pentru Agerpres directorul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva, Liliana Ţolaş.
Obiectivul principal al parcului arheologic de la Turdaş va fi acela de a-i determina pe turiştii care circulă pe autostrada A1 Nădlac-Deva-Sibiu să se oprească pentru a vizita un loc inedit, după care aceştia vor fi orientaţi spre alte monumente istorice importante din judeţul Hunedoara, cum sunt cetăţile Sarmizegetusa Regia, Ulpia Traiana Sarmizegetusa sau Deva.
„Avem sprijinul autorităţilor în derularea acestui proiect. Dacă el va fi finalizat, atunci vom avea, cred, primul parc arheologic din România în care va putea fi văzută o aşezare din neolitic, reconstruită cu mai multe locuinţe”, a conchis directorul MCDR Deva.
Primele cercetări arheologice în zona Turdaş au fost făcute în anul 1875, rezultatele fiind prezentate la diverse congrese internaţionale. Colecţia arheologică de la Turdaş poate fi văzută în muzeele din Deva, Alba-Iulia sau Cluj-Napoca sub denumirea de ‘Cultura Turdaş’, aceasta incluzând unelte şi vase din ceramică, os, cremene şi piatră din epoca neolitică.
„Cultura Turdaş” este una dintre cele mai cunoscute culturi ale neoliticului dezvoltat (aproximativ 5.500 – 4.000 a.Ch.). Între caracteristicile acestei culturi se numără şi faptul că pe fundul unor vase din lut apar semne incizate, unii cercetători apreciind că ele ar putea fi dovada unei consemnări a datelor, în timp ce alţii afirmă că ar putea semne ale olarului.