Muzeul Antipa a lansat proiectul „Muzeul Tuturor”, dedicat persoanelor cu dizabilităţi

Muzeul "Grigore Antipa" din Bucureşti a demarat, luni, proiectul "Muzeul Tuturor", care înlesneşte accesul persoanelor cu dizabilităţi la patrimoniul cultural al muzeului.
Romania TV
01 oct. 2012, 19:30
Muzeul Antipa a lansat proiectul

De la redeschidere, în septembrie 2011, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” a desfăşurat mai multe proiecte dedicate persoanelor cu dizabilităţi, cu prilejul cărora instituţia a fost dotată cu rampe de acces pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii, cu un bazorelief cu explicaţii în Braille, cu şase cutii cu piese ce pot fi atinse, dar şi cu alte instrumente special create pentru această categorie de vizitatori.

Cu toate acestea, s-a considerat că aceste dotări erau insuficiente pentru a permite tuturor persoanelor cu dizabilităţi accesul la informaţie, dar şi interacţiunea acestora cu numeroasele piese prezentate în expoziţia permanentă.

Astfel, a fost demarat proiectul „Muzeul Tuturor”, care contribuie la facilitarea accesului persoanelor cu dizabilităţi la informaţia culturală şi la evenimentele culturale organizate de Muzeul Antipa.

Iniţiatorii proiectului au instalat 20 bazoreliefuri ce prezintă dioramele din expoziţia permanentă, cu explicaţii Braille, dar şi covoare tactile pentru deplasarea în siguranţă a nevăzătorilor. De asemenea, tot în cadrul proiectului, sunt organizate vizite în colecţii pentru persoanele cu dizabilităţi de auz, dar şi ateliere de artă plastică inspirate din istoria naturală, pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii, sau audiţii de sunete din natură pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere.

De asemenea, doi dintre muzeografi au fost instruiţi în limbajul mimico-gestual pentru organizarea de ghidaje în expoziţie.

Prin proiectul „Muzeul Tuturor”, primul proiect de acest tip şi de această amploare dedicat persoanelor cu dizabilităţi, Muzeul „Grigore Antipa” devine prima instituţie de profil din România dotată cu sisteme specifice facilitării accesului acestui gen de public.

„Obiectivul acestui proiect este de a semnala, informa şi demara un proces de conştientizare a societăţii din România referitor la importanţa accesului la informaţie al tuturor categoriilor de vizitatori, dar şi la nevoile şi drepturile persoanelor cu dizabilităţi. Acest proiect a fost implementat cu ajutorul sponsorului principal Orange România, căruia îi mulţumim pentru sprijin. Compania a susţinut proiectul printr-o sponsorizare în valoare de 20.000 de euro”, a spus Diana Ion, muzeograf în cadrul Muzeului Antipa.

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” a fost închis pentru renovare şi modernizarea expoziţiei permanente în ianuarie 2009 şi redeschis pe 17 septembrie anul trecut. Actualul patrimoniu al muzeului este format din colecţii zoologice, de minerale şi roci, paleontologice şi etnografice. În urma colectărilor realizate de specialişti din ţară şi străinătate, a donaţiilor şi achiziţiilor, colecţiile muzeului au sporit permanent, astfel că, în prezent, ele cuprind peste 2 milioane de piese, dintre care circa 2.000 sunt expuse.

DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Spynews
“Oxicomana lui Vlad Pascu”, postare sfâșietoare, după moartea suspectă a lui Rareș. Cine l-ar fi găsit decedat în casă
Bzi.ro
Dan Capatos, de urgență pe masa de operație! „Anestezie totală, intubare…”
Fanatik.ro
Până la ce oră circulă metroul în noaptea de Înviere 2025. Program special anunțat de Metrorex pentru zilele de Paște
Capital.ro
Călin Georgescu, de neoprit. S-a anunțat marea revenire: Va conduce la Cotroceni și Guvern
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie copt cozonacul ca să nu se ardă deasupra. La câte grade trebuie setat cuptorul electric sau pe gaz
DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Adevarul
Imagini tulburătoare din locuința lui Gene Hackman și a soției sale, făcute publice de autorități: mizerie, șobolani și urme de sânge
wowbiz.ro
Ultimele imagini cu Rareș Ion, prietenul lui Vlad Pascu, înainte de a fi găsit mort în casă. Tânărul de 20 de ani s-a filmat într-o ipostază tulburătoare
Spynews
A pus punctul pe i! Decizia radicală a Georgianei Lobonț în legătură cu familia ei. Nu mai vrea niciodată să treacă prin asta!
Spynews
Ce decizie a luat Sânziana Negru pentru casa ei din Moldova. A făcut schimbări majore de când a început lucrările: “M-am speriat când am văzut”
Evz.ro
Irinel Columbeanu, planuri neașteptate. Ce face fostul milionar de Paște
Ego.ro
EXCLUSIV Dana Roba, planuri nebunești cu iubitul, de Paște! ”Am să-i arăt...”
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Un al treilea angajat a fost găsit mort la Spitalul Sf. Spiridon din Iași. Bărbatul, în vârstă de 54 de ani, lucra la Terapie Intensivă
Cancan.ro
Mamma mia, ce RUȘINE! Vedeta din România care a fost pozată cu mâna fix în... zona INTERZISĂ în public
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă nouă pentru gunoi. Românii trebuie să anunțe la primărie. Se aplică chiar din luna Aprilie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Noi detalii ies la iveala in cazul celor doi tineri rezidenti, de la Spitalul Sfantul Spiridon, din Iasi, care s-au stins unul dupa celalalt…. Dezvaluirile facute de colegii lor de la spital
MediaFlux
Răsturnare de situație! Călin Georgescu a revenit cu un mesaj important
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Semnificațiile zilei de azi: Miercurea Trădării, ziua în care iubirea a fost vândută pe 30 de arginți