De la redeschidere, în septembrie 2011, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” a desfăşurat mai multe proiecte dedicate persoanelor cu dizabilităţi, cu prilejul cărora instituţia a fost dotată cu rampe de acces pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii, cu un bazorelief cu explicaţii în Braille, cu şase cutii cu piese ce pot fi atinse, dar şi cu alte instrumente special create pentru această categorie de vizitatori.
Cu toate acestea, s-a considerat că aceste dotări erau insuficiente pentru a permite tuturor persoanelor cu dizabilităţi accesul la informaţie, dar şi interacţiunea acestora cu numeroasele piese prezentate în expoziţia permanentă.
Astfel, a fost demarat proiectul „Muzeul Tuturor”, care contribuie la facilitarea accesului persoanelor cu dizabilităţi la informaţia culturală şi la evenimentele culturale organizate de Muzeul Antipa.
Iniţiatorii proiectului au instalat 20 bazoreliefuri ce prezintă dioramele din expoziţia permanentă, cu explicaţii Braille, dar şi covoare tactile pentru deplasarea în siguranţă a nevăzătorilor. De asemenea, tot în cadrul proiectului, sunt organizate vizite în colecţii pentru persoanele cu dizabilităţi de auz, dar şi ateliere de artă plastică inspirate din istoria naturală, pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii, sau audiţii de sunete din natură pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere.
De asemenea, doi dintre muzeografi au fost instruiţi în limbajul mimico-gestual pentru organizarea de ghidaje în expoziţie.
Prin proiectul „Muzeul Tuturor”, primul proiect de acest tip şi de această amploare dedicat persoanelor cu dizabilităţi, Muzeul „Grigore Antipa” devine prima instituţie de profil din România dotată cu sisteme specifice facilitării accesului acestui gen de public.
„Obiectivul acestui proiect este de a semnala, informa şi demara un proces de conştientizare a societăţii din România referitor la importanţa accesului la informaţie al tuturor categoriilor de vizitatori, dar şi la nevoile şi drepturile persoanelor cu dizabilităţi. Acest proiect a fost implementat cu ajutorul sponsorului principal Orange România, căruia îi mulţumim pentru sprijin. Compania a susţinut proiectul printr-o sponsorizare în valoare de 20.000 de euro”, a spus Diana Ion, muzeograf în cadrul Muzeului Antipa.
Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” a fost închis pentru renovare şi modernizarea expoziţiei permanente în ianuarie 2009 şi redeschis pe 17 septembrie anul trecut. Actualul patrimoniu al muzeului este format din colecţii zoologice, de minerale şi roci, paleontologice şi etnografice. În urma colectărilor realizate de specialişti din ţară şi străinătate, a donaţiilor şi achiziţiilor, colecţiile muzeului au sporit permanent, astfel că, în prezent, ele cuprind peste 2 milioane de piese, dintre care circa 2.000 sunt expuse.