Muzeul Aviaţiei din Bucureşti a devenit monument istoric

Cinci clădiri ale Muzeului Aviaţiei din Capitală au fost clasate în Lista monumentelor istorice, categoria "Ansamblu", grupa valorică B - reprezentând monumentele de importanţă locală, conform unui ordin al ministrului Culturii, Kelemen Hunor, publicat, joi, în Monitorul Oficial.
Romania TV
05 ian. 2012, 20:03
Muzeul Aviaţiei din Bucureşti a devenit monument istoric

Componentele imobilului din strada Fabrica de Glucoză numerele 2-4 incluse pe Lista monumentelor sunt clădirea administrativă, clădirea principală a muzeului, biblioteca şi hangarele 2 şi 3.

Ordinul ministrului menţionează, de asemenea, în anexă coordonatele zonei de protecţie a monumentului.

Imobilele clasate în Lista monumentelor istorice în grupa A sunt considerate de interes naţional, intervenţiile asupra acestora necesitând avizul Ministerului Culturii, după consultarea Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, în timp ce cele din grupa B sunt considerate de interes local, intervenţiile asupra lor fiind avizate de direcţiile de cultură judeţene sau de cea a municipiului Bucureşti, după consultarea comisiilor zonale.

Un comunicat al Centrului de Resurse pentru participare publică (CeRe) anunţa, la sfârşitul lunii iunie 2010, că Muzeul Aviaţiei din Capitală se află în procedură de clasare ca monument istoric la Direcţia de Cultură şi Patrimoniu Naţional (DCPN) Bucureşti, după ce Consiliul Local al Sectorului 2 a solicitat terenul pe care se află clădirea, pentru construirea de locuinţe ANL.

Ministerele Apărării şi Dezvoltării Regionale şi Administraţia Sectorului 2 anunţau, în aprilie 2010, că sunt în căutare de soluţii prin care, fără a afecta activitatea Muzeului Aviaţiei (aflat în subordinea Forţelor Aeriene Române), să poată fi utilizată o suprafaţă de teren excedentară din cazarma în care funcţionează acesta, pentru construirea de locuinţe ANL.

Primarul Neculai Onţanu a promis, ulterior, într-o întâlnire cu mai multe ONG-uri, că Primăria Sectorului 2 va renunţa la solicitarea preluării terenului Muzeului Aviaţiei din Capitală pentru construcţia de blocuri ANL, se arăta într-un comunicat al Asociaţiei „Aripi Româneşti” difuzat la acel moment.

Ordinul ministrului Culturii de clasare în Lista monumentelor menţionează denumirea „Muzeul Aviaţiei”, deşi, potrivit unei hotărâri de Guvern publicate în Monitorul Oficial în aprilie 2011, instituţia îşi schimba denumirea în Muzeul Naţional al Aviaţiei Române şi primea statutul de „muzeu de importanţă naţională”. În şedinţa din 26 octombrie 2010, Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor din cadrul Ministerului Culturii a hotărât atât clasificarea Muzeului Aviaţiei ca muzeu de importanţă naţională, cât şi schimbarea titulaturii acestuia în Muzeul Naţional al Aviaţiei Române.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Culturii, denumirea „Muzeul Aviaţiei” este cea cu care autoritatea care are acest muzeu în subordine – Forţele Aeriene Române – a făcut solicitarea pentru clasare.

Potrivit notei de fundamentare a hotărârii de Guvern din aprilie 2011, „Muzeul Aviaţiei a solicitat clasificarea în muzeu de importanţă naţională în baza unei argumentaţii ce susţine unicitatea la nivelul colecţiilor deţinute de respectiva instituţie muzeală, acesta fiind singura instituţie muzeală cu profil aeronautic din ţară, reunind colecţii unicat, ce ilustrează istoria aeronauticii”.

Potrivit aceleiaşi surse, patrimoniul muzeal al Muzeului Aviaţiei este structurat în mai multe colecţii: Colecţia „Aeronave”, Colecţia „Motoare de aviaţie”, Colecţia „Livrete aeronovae”, Colecţia „Scaune de catapultare”, Colecţia „Arme albe, armament individual, armament de bord”, Colecţia „Turnuri, mitraliere, rachete şi muniţie”, Colecţia „Henri Coandă”, Colecţia „Aurel Vlaicu”, Colecţia „Brevete de personal navigant şi carnete de zbor”, Colecţia „Hărţi şi instrumente de navigaţie aeriană”, Colecţia „Uniforme, costume, costume de zbor şi accesorii”, Colecţia „Drapele şi drapele de luptă”, Colecţia „Fotografii”, Colecţia „Documente şi obiecte persoanle”, Colecţia „Ordine şi medalii”, Colecţia „Insigne şi plachete”, Colecţia „Manuscrise şi scrisori”, Colecţia „Artă”, Colecţia „Diverse/Istorie”, Biblioteca şi Colecţia „Hermann Oberth” din Mediaş.

Muzeele de importanţă naţională sunt fie cele care deţin în patrimoniul lor cel puţin 50.000 de bunuri culturale mobile între care 15% să fie clasate, iar dintre acestea, cel puţin 5% să fie clasate în categoria tezaur, fie cele care cuprind în patrimoniul lor bunuri culturale mobile ce constituie colecţii unicat la nivel naţional.

DailyBusiness
Cele două zodii care își găsesc iubirea vieții lor în ianuarie 2025. Soarele răsare pe strada amorului pentru acești nativi
Spynews
El este Sergiu, tânărul de 23 de ani care a murit în accidentul tragic din Alba. Șoferul ar fi presimțit că își pierde viața | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Marin a spus adevărul despre intervențiile estetice: „Este un subiect tabu!”
Fanatik.ro
Se construiește un nou lot la autostrada de care au nevoie sute de mii de români. Va facilita legătura între două județe importante și două municipii, timpul pe drum se va reduce pentru șoferi
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul a venit acum: Lider absolut
Playtech.ro
Peștele considerat cel mai toxic din lume, consumat și de români: Bogat în Omega-3 și alți nutrienți, dar o problemă numită...
DailyBusiness
Benzină la discreție. Cât consuma președintele Senatului înainte de tăierile lui Bolojan
wowbiz.ro
Violeta Bănică, declarație ȘOC despre mama sa, în direct: „În ultimul timp e foarte obraznică. Te rog frumos să te oprești”
Spynews
Dana Roba, declarații șocante despre fetițele ei, „Nu voi accepta niciodată să-l viziteze pe tatăl lor, care a vrut să mă omoare!”
Spynews
De ce nu o acceptă Narcisa pe noua iubită a lui Alberto Guță! Ar fi intrat în datorii pentru el: ”Am cheltuit tot”
Evz.ro
O nouă funcție Whatsapp. Ce se schimbă pentru utilizatori
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Laura Vicol, adevărul despre idila cu Leo de la Strehaia! Avocata a dat cărțile pe față: „Ne iubim”
Cancan.ro
Ce umilințe a trăit Alina Sorescu alături de Alexandru Ciucu! Ce îi făcea: „Șantaj emoțional, dispreț față de…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Comisia de la Veneția, anunț despre anularea alegerilor prezidențiale din România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Noua iubită a lui Bellingham e un model strălucitor, cu un trecut amoros bogat. A fost în relație cu actorul Michael B. Jordan
stirilekanald.ro
Alin Stratan, găsit mort! Șocanta descoperire a paralizat România
substantial.ro
Forțele ucrainene se retrag din sudul Velika Novosilka pentru a evita încercuirea
MediaFlux
Ce se întâmplă cu MAȘINILE MAI VECHI de 15 ANI! UE a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Încă un tezaur românesc furat după spargerea unui zid