Muzeul Grigore Antipa, aeroportul Henri Coandă şi Tribunalul Bucureşti vor fi dotate cu defibrilatoare

Alte cinci defibrilatoare externe automate vor fi montate până la sfârşitul anului în locuri publice din Bucureşti prin intermediul celei de-a doua etape a proiectului "Energie pentru viaţă", derulat de Asociaţia Română de Intervenţii în Situaţii de Urgenţă (ARISU).
Iulian Tudor
19 sept. 2013, 11:27
Muzeul Grigore Antipa, aeroportul Henri Coandă şi Tribunalul Bucureşti vor fi dotate cu defibrilatoare

Două defibrilatoare vor fi amplasate la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” şi câte unul la Muzeul Antipa şi Tribunalul Bucureşti, informează Agerpres. Locul de amplasare al celui de-al cincilea va fi anunţat ulterior.

Pe 1 octombrie 2012, ARISU a montat primele cinci astfel de aparate în cele mai circulate staţii de metrou: Unirii 1, Unirii 2, Eroilor, Universitate, Piaţa Victoriei.

România a devenit astfel singura ţară din Europa de Est ce beneficiază de un sistem conectat la Serviciul de Urgenţă 112. Valoarea totală a proiectului în urma căruia bucureştenii vor beneficia de cele zece defibrilatoare externe depăşeşte 70.000 de euro.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a declarat joi, cu prilejul lansării celei de-a doua etape a proiectului, că fiecare minut de întârziere în intervenţia asupra unui persoane care a suferit un atac de acord scade cu zece la sută şansa sa de supravieţuire.

El a mai explicat că, în cazul în care o persoană este defibrilată în primele două minute de la atacul de cord, şansa de supravieţuire este de peste 80%.

Potrivit acestuia, pompierii bucureşteni beneficiază şi ei de mai multă vreme de defibrilatoare şi astfel pot interveni înainte să ajungă echipa medicală.

Arafat a precizat că cele zece defibrilatoare montate de ARISU nu permit salvatorului să greşească. Aparatul analizează ritmul cardiac al persoanei care a suferit un atac de cord şi stabileşte când bolnavul poate fi şocat.

Secretarul de stat a subliniat faptul că astfel de aparate ar trebui să se găsească în locuri aglomerate, cum ar fi gările, chiar şi în magazine, trenuri şi avioane de capacitate mare.

„Aparatele cresc şansa de supravieţuire. Sper să se preia ideea şi să vedem astfel de aparate în mai multe locuri aglomerate. Chiar dacă aparatul este acolo, primul lucru care trebuie făcut este să se apeleze Serviciul 112”, a atras atenţia Arafat.

Potrivit secretarului de stat, un astfel de defibrilator costă de la 1.000 până la 2.000 de euro şi este cu mult mai ieftin decât unul de pe ambulanţă, care costă între 15.000 şi 20.000 de euro.

Şeful Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, Alis Grasu, consideră că iniţiativa este una lăudabilă şi vine în sprijinul serviciului de urgenţă. „Este o verigă importantă în lanţul supravieţuirii”, a spus Grasu.

Preşedintele ARIS, Nicolae Stavre, a afirmat că, în cadrul acestei etape a proiectului, 700 de angajaţi ai instituţiilor unde vor fi montate aceste defibrilatoare vor fi instruiţi cum să le folosească. El a precizat că astfel de cursuri vor avea loc în şcoli şi licee.

Prezent la lansarea etapei a II-a a proiectului ‘Energie pentru viaţă’, fostul premier Mihai Răzvan-Ungureanu a spus că fiecare secundă este importantă în momentul unui atac de cord şi a felicitat voluntarii ARIS pentru aportul pe care îl aduc.

La rândul său, preşedintele Consiliului Naţional Român de Resuscitare, Valentin Georgescu, a subliniat necesitatea extinderii unor astfel de iniţiative, astfel încât defibrilatoare externe automate să existe în viitor la fiecare colţ de stradă.

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Te ia obligatoriu la război. Legea din România spune clar: Se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Cea mai bună metodă de desfundat scurgerile. Pont de aur pentru orice român de la bloc
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Parcarea este interzisă. Locul în care șoferii nu au voie să parcheze. Accesul este interzis
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Mișcare DISPERATĂ a lui TRUMP. Ce a făcut ca să o bată pe Kamala Harris
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...