Cunoscută pentru colecţia sa de publicaţii de informaţii din întreaga lume şi pentru expoziţiile sale asupra unor evenimente precum cele de la 11 septembrie 2001 sau căderea Zidului Berlinului, instituţia a anunţat la începutul anului 2019 că îşi va vinde clădirea imensă. Situată pe faimoasa Pennsylvania Avenue din Washington, clădirea a fost cedată pentru suma de 372,5 milioane de dolari Universităţii Johns Hopkins.
Freedom Forum, o asociaţie nonprofit creată de fondatorul cotidianului naţional USA Today şi care conduce Newseum, a anunţat că îşi va continua misiunea de educare a publicului. Fără a preciza dacă muzeul va găsi o nouă clădire care să-i găzduiască întreaga colecţie, informează Agerpres.
„Viitorul Newseum este în prezent incert”, a declarat purtătoarea sa de cuvânt, Sonya Gavankar. ”Ne va lua cel puţin şase luni pentru a dezinstala expoziţiile şi arhivele. După ce această etapă va fi încheiată, vom vedea ce ne rezervă viitorul”, a adăugat ea.
Primul Newseum s-a deschis în 1997 în Arlington, apoi a fost mutat în 2008 în inima istorică a capitalei americane.
În ciuda celor 10 milioane de vizitatori care i-au trecut pragul în două decenii, acest muzeu al jurnalismului, cu expoziţii educaţionale menite să se adreseze unui public cât mai larg, nu a supravieţuit crizei media. Mii de publicaţii americane s-au închis în ultimii ani din cauza lipsei de finanţare şi a revoluţiei digitale.
Potrivit unui sondaj al Institutului Gallup publicat în septembrie, doar 40% dintre americani au încredere ”mare” sau ”corectă” în ziare, televiziune sau radio. În anii ’70, aceasta era de peste 70%, potrivit Agerpres.
Media au găsit în Donald Trump un adversar redutabil, care a mers până la a le numi ”duşmanul poporului”. Urmând această direcţie, numeroşi lideri din întreaga lume au folosit acest discurs pentru a încerca să convingă electoratul de faptele greşite ale presei, notează AFP.
În acest climat nefast, Newseum a căutat să apere cele cinci libertăţi prevăzute în primul amendament al Constituţiei Statelor Unite: libertatea religioasă, de exprimare şi a presei, dreptul la adunare paşnică şi de a adresa o petiţie Guvernului. O misiune ce a sensibilizat vizitatorii, atraşi din toate colţurile Statelor Unite şi ale lumii de notorietatea muzeului.