Muzica populară este în doliu. Andrei Ionaş, dirijorul orchestrei Ansamblului Folcloric „Ţara Vrancei”, a murit în noaptea de sâmbătă spre duminică.
Andrei Ionaş era născut în Republica Moldova. Acesta se alăturase Ansamblului Folcloric în urmă cu 25 de ani.
„Când iubirea pentru artă îți curge prin vene,alegi un loc bun pentru a -ți înfige rădăcinile și de a crește profesional. Așa a ales în 1996 Andrei Ionaș sa-și părăsească satul natal de dincolo de Prut și sa se stabilească în Focșani, fiind un talentat instrumentist al Ansamblului Folcloric Țara Vrancei.
De curând a devenit dirijorul orchestrei Ansamblului, dând dovadă de profesionalism și ambiție, păstrând vie dragostea pentru folclor.Ave(a)m planuri mari …dar în această noapte,o veste tragică ne-a dat viața peste cap… Bunul nostru coleg ANDREI IONAȘ a încetat din viață, lăsându-ne să cântăm singuri… O vom face,cu greu,dar mereu cu gândul la tine,Bădie Andrei! Dumnezeu sa te Ierte și sa Îți așeze sufletul în lumea celor drepți!”, este mesajul publicat de Ansamblul Folcloric „Ţara Vranceai”, pe pagina oficială de Facebook.
Citeşte şi Doliu în teatrul românesc. Un profesionist al scenei a murit subit, la doar 42 de ani
Aurel Butnaru, un renumit cântăreţ de muzică populară, dar și cel mai cunoscut cimpoier de la noi, s-a stins din viață la vârsta de 77 de ani, după o luptă lungă cu o boală cumplită.
Cel care a dat cumplita veste a fost Vasile Roșca, fostul primar al comunei Perieni. Acesta a postat un mesaj emoționant pe rețelele de socializare, prin intermediul căruia și-a exprimat profund regretul cu privire la pierderea marelui muzician. Edilul i-a oferit, în anul 2016, titlul de Cetățean de Onoare.
Citeşte şi Nicolae Sabău a murit de coronavirus. Pierdere uriaşă pentru muzica populară românească
„Și valorile sunt muritoare… Viața culturală a Perienilor, începând de astăzi va fi mai săracă, odată cu trecerea în neființă a consăteanului nostru drag Aurelian Butnaru. A fost sufletul formației noastre de cimpoieri, iar în panoplia rapsozilor populari și instrumentiștilor de folclor autentic de excepție, domnul Aurelian Butnaru și-a câștigat locul său în primele rânduri, prin multitudinea participării sale la activități culturale pe o perioadă de peste 50 de ani.
Pe lângă aparițiile la posturi de televiziune (TVR 1, TVR Iasi, PRO TV, FAVORIT etc.) sau înregistrări radio, la emisiuni muzicale și de divertisment, folclorul nostru tradițional, modelat în jurul cimpoiului, s-a făcut cunoscut și în afara granițelor țării noastre. Domnul Aurelian Butnaru a participat individual sau împreună cu formația de cimpoieri la manifestări folclorice din Italia, Cehoslovacia, Spania și Germania. În cadrul unui festival organizat in Palermo-Italia in anul 1971, pentru prestatia sa, formatia de cimpoieri de la Perieni a fost răsplatita cu Marele premiu “CIMPOIUL DE AUR”, este mesajul postat de Vasile Roşca.