Prima formaţie care a urcat pe scena din Piaţa Mare din Sibiu a fost Alternosfera. Trupa din Republica Moldova este bine cunoscută publicului românesc prin albumele pe care le-au lansat în ultimii ani. În schimb, finlandezii de la Poets of the Fall au cântat pentru prima oară în cadrul turneului de promovare al ultimului album, „Temple of thought”.
Deşi au cântat abia la începutul serii, finlandezii au adunat în faţa scenei circa 2000 de oameni care i-au aplaudat entuziast. Chiar dacă nu este o formaţie de metal propriu-zis, rockul alternativ al celor de al Poets of the Fall şi-a găsit admiratori şi ascultătorii de sonorităţi mai dure, prezenţi în aceste zile la Sibiu. Printre piesele de rezistenţă din repertoriu s-au numărat Cradled in love, Temple of thought, Late goodbye, Carnival of rust şi Diamond for tears.
Unul dintre cele mai reuşite momente ale ediţiei din 2012 a Artmania a fost concertul susţinut de către trupa olandeză Delain. Playlistul s-a concentrat pe piesele de pe ultimul album „We are the others”, care se anunţă deja a fi unul dintre cele mai bun albume de metal ale anului. Astfel, publicul s-a putut delecta cu We are the others, Milk and honey, Electricity sau Get the devil out of me. Nu au fost ocolite nici piese de pe primele două albume ale trupei: Control the storm, Sleepwalker’s dream şi The Gathering.
Dincolo de un concert reuşit al unei trupe bune de gothic-metal, apariţia pe scena de la Sibiu a celor de la Delain a marcat un moment nu foarte des întâlnit: atunci când entuziasmul publicului şi cel al artiştilor se amplifică reciproc. În mod evident, cei de la Delain nu se aşteptau la o primire chiar atât de caldă din partea publicului românesc, iar publicul a devenit din ce în ce mai entuziast odată ce a sesizat că celor de pe scenă le făcea realmente plăcere să cânte la Sibiu, dincolo de rutina pe care o presupun concertele susţinute în serie.
De altfel, Delain este ultima trupă dintr-o serie lungă de formaţii olandeze de gothic ce au concertat de-a lungul vremii la cele şapte ediţii ale Artmania: After Forever, Within Temptation, The Gathering sau Anneke van Giersbergen.
A patra formaţie a serii a fost Edguy, bine cunoscută amatorilor de power metal. Trupa condusă de vocalistul Tobias Sammet a ajuns şi în România în periplul de promovare a ultimului lor album, „Age of the joker”, lansat în 2011. Pe lângă piesele noi, admiratorii trupei au avut ocazia să asculte live Lavatory love machine, Save me, Superheroes sau Ministry of saints.
Seara a fost încheiată de către My Dying Bride, aflaţi pentru a treia oară la Artmania, dar pentru prima dată în calitate de headlineri. Prima oară au venit la ediţia din 2007, alături de Within Temptation, After Forever sau The Gathering. În 2009, au revenit, în cadrul ediţiei în care au mai concertat Nightwish, Pain, Tristania şi Opeth. În 2012, şi-au întrerupt lucrul în studio la ultimul album pentru a putea cânta la Sibiu.
Ca şi la ediţiile precedente, britanicii au oferit un spectacol de excepţie. O experienţă impresionantă în primul rând prin muzica splendidă pe care My Dying Bride o face de aproape 25 de ani, melancolică şi întunecată, ce a sedus prin frumuseţea sa noi şi noi generaţii de rockeri.
Spre deosebire de colegii de generaţie de la alte două formaţii britanice foarte cunoscute, Paradise Lost şi Anathema, cei de la My Dying Bride au rămas fideli amestecului de gothic şi doom metal care i-a consacrat. Ora şi jumătate pe care au petrecut-o sâmbătă seara pe scenă a reprezentat un periplu prin întreaga discografie My Dying Bride.
Concertul a fost deschis cu Your river, o piesă de pe referinţă de pe clasicul lor album „Turn Loose the Swans” (1992). Tot printre piesele mai vechi au putut fi ascultate The cry of mankind şi For you. De pe albumele mai recente, fanii au putut asculta The prize of beauty sau For victory. Ultima piesă a fost superba „My body, a funeral”.