Tinerii din orfelinate trăiesc o dramă. Își petrec copilăria printre străini, iar la 18 ani sunt nevoiţi să-şi ia în mâini propriul destin. La aceste suflete s-a gândit doctoriţa Geanina Miu, stomatolog cu o experienţă de peste 14 ani, care la începutul acestui an a înfiinţat „Asociaţia Zâna Măseluţă”. Pentru că nu a reuşit să aibă un copil, preşedinta ONG-ului s-a gândit să ajute copiii care nu au părinţi sau pe cei lipsiţi de posibilităţi materiale pentru a-şi rezolva problemele dentare.
Ideea înfiinţării ONG-ului i-a venit după o întâmplare petrecută acum câţiva ani.
Cum a început acest vis
Într-o zi în cabinetul doctoriţei Miu a apărut un tânăr, un băiat înalt, slăbuţ şi cu părul creţ. Asta se întâmpla în urma cu 8 ani. I-a spus că vine din casa de copii, că vrea să aibă şi el un loc de muncă, să-şi câştige singur banii, dar din păcate nimeni nu-l angajează pentru că are dinţii stricaţi. A găsit să se angajeze la un fast-food, dar patronul i-a spus că nu-l poate lăsa să vândă mâncare cu dinţii stricaţi. Deşi copilul i-a explicat că e orfan, că nu are bani să meargă la un dentist, patronul a fost de neclintit.
Disperat, băiatul a început să bată la uşile cabinetelor, în speranţa că cineva îi va întinde o mână de ajutor. A găsit într-un târziu o doctoriţă blândă, cu inima mare, doctoriţa Miu. După ce i-a povestit prin ce trece şi câtă nevoie are de o dantură sănătoasă, doctoriţa a acceptat să-l trateze. Au făcut şi o înţelegere. „Îţi repar dinţii dacă îmi spui că te angajezi şi dacă patronul respectiv mă asigură că îţi oferă locul de muncă. După ce te angajezi îmi dai câţi bănuţi poţi tu”. A fost tratat, a fost angajat, dar copilul nu a uitat nicio clipă de „zâna cea bună” . După ce a primit primul salariu, băiatul s-a întors la cabinet. Aşa cum îi promisese doctoriţei, avea să-i dea câţiva bănuţi, cât voia el, nu conta.
„A venit cu banii în mână, era primul lui salariu, primii lui bani din munca lui. Era atât de fericit, ochii îi străluceau. Nu mai ştiu exact suma, undeva la 50 de lei. Am vrut să văd dacă se mai întoarce şi s-a întors. Am fost impresionată. Mi-a zis că datorită mie a câştigat acei bani”, a povestit doctoriţa Miu.
În acel moment s-a născut acest vis, visul de a ajuta copiii din casele de copii. Doctoriţa Miu voia să ajute micuţii să-şi croiască un drum în viaţă, să muncească, să-şi câştige o pâine şi să nu cerşească. Ştia că dantura sănătoasă este esenţială pentru obţinerea unui loc de muncă. „Nimeni nu angajează o persoană care are dinţii stricaţi. Nu se poate munci când ai măseaua umflată, când te doare. Cu toţii ştim că o persoană bolnavă nu este productivă. Am zis să ajutăm copiii nevoiaşi să aibă o dantură sănătoasă, să-i tratăm şi să-i învăţăm cum să-şi cureţe zilnic dinţişorii. Atunci când ai dinţi frumoşi zâmbeşti mai mult, ai încredere în tine”, a spus Gianina Miu.
A pus baza „Asociaţiei Zâna Măseluţă”
Pentru a pune baza acestei asociaţii avea nevoie de un spaţiu, de un cabinet, avea nevoie de mult sprijin. A vorbit cu doctorul stomatolog care deţine cabinetul unde lucrează şi totul a început să prindă contur.
Bianca Naumescu (stânga), doctor stomatolog şi bună prietenă, a fost încântată de ideea doctoriţei Miu şi a decis să sprijine întru totul această iniţiativă. Lor li s-a alăturat şi doctoriţa Cristina Zinca (dreapta).
Ajutate de prieteni şi pacienţi, cele trei doctoriţe au reuşit ca la începutul acestui an, mai exact pe 22 aprilie, să înfiinţeze Asociaţia Umanitară Zâna Măseluţă. Ce este de remarcat este faptul că aceşti oameni fac totul voluntar, nimeni nu primeşte un salariu pentru ceea ce fac. „În Asociaţie nu este nimeni angajat. Toţi cei implicaţi sunt voluntari, sunt pacienţi sau prieteni. Vă dau exemplu: o pacientă în vârstă s-a oferit să meargă să plătească taxele la judecătorie. Un alt pacient ne-a făcut site-ul, altcineva ne găzduieşte site-ul. Totul e ca într-o familie”, a spus Gianina Miu.
Pe 5 octombrie, asociaţia va avea primul eveniment la Casa de Copii Sf. Nicolae, Sectorul 1. Atunci cele trei doctoriţe vor merge şi vor oferi periuţe şi pastă de dinţi. Vor cunoaşte micuţii şi vor afla ce probleme au. Copiilor li se va explica de ce trebuie să se spele pe dinţişori şi cum.
Misiunea Asociaţiei Umanitare Zâna Măseluţă este de a asigura asistenţă stomatologică gratuită copiilor aflaţi în casele de copii şi a celor ce provin din familii defavorizate social şi economic. Obiectivul asociaţiei este îmbunătăţirea stării orale a copiilor instituţionalizaţi şi cei proveniţi din familii defavorizate pentru a se putea integra social după împlinirea vârstei de 18 ani.