În anii ’90, cercetătorii au încercat să recupereze nuclee celulare din ţesuturi epidermice şi musculare recoltate de la fosile de mamuţi descoperite în permafrostul siberian, însă tentativele lor au eşuat, deoarece acestea erau prea afectate de frigul extrem la care au fost supuse milenii de-a rândul.
De atunci, însă, lucrurile au evoluat. Aşa cum, în 2008, s-a reuşit clonarea unui şoarece din celulele altuia care fusese îngheţat timp de 16 ani, cercetătorii speră să readucă la viaţă şi mamuţii dispăruţi cu peste 3.000 de ani în urmă. Numai că toate planurile lor de clonare ar putea să fie inutile. Asta pentru că este posibil ca această specie să nu se fi stins, aşa cum se credea.
Un animal care seamănă foarte bine cu un mamut a fost filmat în Siberia de un inginer angajat al Guvernului, care se afla în zonă pentru a face cercetări în vederea construirii unui drum. Filmarea ar fi fost realizată, mai precis, în zona districtului autonom Ciukotka. Animalul de dimensiunile unui elefant îşi croieşte drum prin apele îngheţate ale unei ape curgătoare.
„Sunt zvonuri de zeci de ani că în sălbăticia siberiană ar mai trăi câţiva mamuţi şi se pare că unii au şi fost văzuţi de localnici. Siberia este un teritoriu enorm şi mare parte din el a rămas neexplorat şi neatins de om”, spune scriitorul de literatură paranormală Michael Cohen, citat de The Sun.
Mamuţii hoinăreau pe Pământ în urmă cu 10.000 de ani, în timpul ultimei ere glaciare. O turmă a rămas în zona Insulei Wrangel, din apropierea coastei siberiene, iar aceştia nu ar fi dispărut până acum 3.500 de ani.
„Dacă în Siberia ar mai exista mamuţi, acest lucru ar zădărnici planurile Rusiei de a dezvolta zona şi de a exploata resursele ei considerabile. Aceasta ar fi una dintre cele mai importante descoperiri din toate timpurile”, a mai spus Cohen.
Părerile celor care au văzut filmuleţul pe internet sunt împărţite. Unii dintre ei consideră că este doar o farsă, în timp ce alţii cred că presupusul mamut este doar un elefant rătăcit în sălbăticia din Siberia.