„Țara care ne-a garantat securitatea” — în virtutea acordului semnat în 1994 între Moscova, Londra și Washington în schimbul renunțării de către Kiev la arsenalul nuclear — „ne-a înfipt cuțitul în spate”. „Asta este trădare”, a subliniat Nadia Savcenko, aflată pentru prima dată în hemiciclul de la Strasbourg, alături de reprezentanți ai parlamentelor naționale din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei.
Niciun parlamentar rus nu a putut asculta discursul fostei prizoniere, pentru că delegația rusă a fost suspendată din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) după criza din Crimeea în 2014.
Rusia boicotează lucrările acestei adunări după ce reprezentanții săi la APCE au fost sancționați din cauza crizei ucrainene. „O delegație care nu respectă drepturile omului, nici imunitatea membrilor săi, așa cum a făcut Rusia cu mine, nu poate reveni” să își ocupe locul la Strasbourg, a mai spus Nadia Savcenko.
Citeşte şi Femeia-pilot din Ucraina, Nadia Savcenko, a intrat ca deputat în Parlamentul de la Kiev
„Am fost răpită, iar asta este o încălcare a drepturilor omului. Pentru aceasta va trebui să răspundă în fața Curții Europene (de Justiție). În același mod au fost răpiți și alți ucraineni care se află în prezent în Rusia. Iar răpirea tătarilor continuă în Crimeea”, a continuat reprezentanta Kievului, afirmându-și în același timp dorința de „a face pace”.
Femeia pilot în vârstă de 35 de ani, condamnată la o pedeapsă de 22 de ani de închisoare în Rusia — pentru presupusa complicitate la uciderea a doi jurnaliști în estul Ucrainei în iunie 2014—, a fost eliberată la sfârșitul lunii mai, la schimb cu doi militari ruși condamnați la 14 de închisoare în Ucraina, și a putut reveni la Kiev unde a fost întâmpinată ca o eroină.
Nadia Savcenko a devenit pentru ucraineni un simbol al conflictului din estul țării dintre armata guvernamentală și separatiștii proruși, susținuți, potrivit Kievului și occidentalilor, de armata rusă.