În medicina tradițională frunzele şi florile de nalbă erau folosite mai ales pe cale externă, sub formă de comprese care se aplicau pe răni, umflături şi abcese.
Pe cale internă, ceaiul sau decoctul din flori, frunze şi rădăcină de nalbă se consuma în mod curent, pentru a combate tusea, durerea de piept şi transpiraţia excesivă.
Ca uz extern, nalba are rol expectorant, emolient, antimicrobian, antiinflamator și antiseptic. De asemenea, nalba s-a dovedit eficientă în furunculoză, hemoroizi și leucoree.
Citeşte şi Reţete vechi de când lumea. Remedii naturiste din Biblie pentru diferite boli. Au efect GARANTAT
Iată câteva tratamente naturiste pe bază de nalbă care au dovedit rezultate surprinzătoare în combaterea multor probleme de sănătate:
1. Ceai din nalbă şi flori de soc – tratează constipaţia cronică, pietrele la rinichi
Cunoscute pentru acţiunea lor benefică asupra per¬soanelor cu diverse alergii, florile de soc îşi pot alătura forţele cu nalba, într-un preparat care reprezintă un real ajutor şi pentru cei care suferă de constipaţie cronică sau calculoză renală (pietre la rinichi).Ingrediente: 10 g (două linguriţe) de nalbă tocată mărunt, 10 g flori de soc şi 250 ml apă (o cană cu apă). Plan¬tele se pot folosi atât proaspete, cât şi după ce au fost uscate.
Mod de preparare şi dozaj: După ce amestecul de plante a ajuns la punctul de fierbere, vasul se acoperă şi ceaiul se lasă în repaos 10 minute. La final, se strecoară şi poate fi băut. Preparatul se păstrează în frigider, vreme de trei zile. Doza recomandată este de 30 ml (2 linguri), de trei ori pe zi, înainte de fiecare masă.
Citeşte mai mult pe antenasatelor.ro