Nancy Pelosi va sosi marţi seara în Taiwan. Ministerul chinez de Externe promite că va „îngropa” SUA

Președintele Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, va ajunge în capitala Taiwanului, Taipei, marți seara, 2 august. Detalii relevante despre vizită au apărut pe portalul ETtoday .
Daniel Spătaru
01 aug. 2022, 19:22
Nancy Pelosi va sosi marţi seara în Taiwan. Ministerul chinez de Externe promite că va

Nancy Pelosi, care conduce o delegație de 20 de persoane, va ateriza în jurul orei 22:30, ora locală (17:30, ora României) pe aeroportul Songshan și va sta la hotelul Grand Hyatt. A doua zi, miercuri, 3 august, politicianul va vizita parlamentul taiwanez și se va întâlni cu conducerea insulei, inclusiv șeful administrației, Tsai Ing-wen .

Este de așteptat ca Pelosi să părăsească insula Taiwan în jurul prânzului.

Anterior, autoritățile din Taiwan au transmis că au primit o cerere de a-o primi pe Pelosi în Taipei. În același timp, Ministerul de Externe al Taiwanului a refuzat să comenteze informații despre posibila vizită a demnitarului american.

De asemenea, s-a confirmat că grupul de atac al portavionului al Marinei SUA, condus de portavionul Ronald Reagan , a părăsit Marea Chinei de Sud și s-a îndreptat către apele de sud-est ale Taiwanului.

Comentând posibila vizită a lui Pelosi în Taiwan, reprezentantul oficial al Ministerului chinez de Externe, Cao Wuyi, a scris pe Twitter: „Când te joci cu focul, cu siguranță te vei da foc. Suntem gata să îngropăm orice inamic invadator!”.

Purtătorul de cuvânt al MAE chinez Zhao Lijian a declarat luni că o vizită a lui Pelosi în Taiwan ar fi „un amestec grosolan în afacerile interne ale Chinei”. „Am dori să transmitem Statelor Unite din nou că China este pregătită, că Armata Populară de Eliberare chineză nu va sta fără să facă nimic, şi China va da răspunsuri hotărâte şi va lua contramăsuri puternice pentru a-şi apăra suveranitatea şi integritatea teritorială„, a declarat Zhao la un briefing de presă cotidian.

Întrebat ce măsuri ar putea lua armata chineză, purtătorul de cuvânt a răspuns: „Dacă îndrăzneşte să meargă, atunci să aşteptăm şi să vedem„.

O vizită a lui Pelosi, care este a doua în linia de succesiune la preşedinţia SUA şi un vechi critic al Chinei, vine în contextul unor relaţii tot mai proaste între Washington şi Beijing. Republicanul Newt Gingrich a fost ultimul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor care a efectuat o vizită în Taiwan, în 1997.

Washingtonul consideră Taiwanul independent, în timp ce Beijingul insistă că aceste teritorii îi aparțin. Autoritățile americane au intensificat recent contactele și schimburile cu Taipei, în ciuda protestelor Beijingului.

Citeşte şi Scânteia care va declanşa marele război dintre China şi SUA. Nancy Pelosi va vizita Taiwanul, în ciuda avertismentelor dure ale Beijingului

Preşedintele chinez Xi Jinping l-a avertizat joia trecută pe omologul său american Joe Biden, în cadrul celei de-a cincea convorbiri telefonice pe care au avut-o, „să nu se joace cu focul” în privinţa Taiwanului, în contextul avertismentelor Beijingului privind o posibilă vizită la Taipei a preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi.

Presa chineză relatează că Xi Jinping a spus că SUA ar trebui să respecte principiul „unei singure China” şi că a subliniat că ţara sa se opune cu fermitate independenţei Taiwanului şi amestecului unor forţe externe. Beijingul a emis avertismente tot mai pronunţate privind repercusiunile unei eventuale vizite a lui Nancy Pelosi, membră a Partidului Democrat ca şi Joe Biden, în Taiwan. „Cei care se joacă cu focul nu vor reuşi decât să se ardă. Sperăm că partea americană poate vedea asta cu claritate„, i-a spus Xi Jinping lui Joe Biden.

Citeşte şi Nancy Pelosi e în drum spre Asia, China ameninţă că îi va ataca avionul dacă va merge în Taiwan. „Avem dreptul să-l alungăm sau să tragem în el”

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Președintele Biden testat Pozitiv pentru Covid-19. Cum Influențează Situația Politică
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mega-scandal la 'Insula Iubirii'! Dezvăluiri terifiante despre Cornel: 'O bătea golănește pe Ada!' 😲 ⤵️
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Detectarea fosfinei și amoniacului pe Venus sugerează posibilitatea existenței vieții
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'