Nanoparticule cu perişori minusculi, create pentru a combate poluarea cu mercur

Oamenii de ştiinţă au pus la punct un sistem de detectare a poluanţilor, folosind nanoparticule acoperite cu perişori minusculi, capabile să capteze metale grele precum mercurul, chiar şi atunci când acestea se află în concentraţii infime.
Romania TV
11 sept. 2012, 06:32
Nanoparticule cu perişori minusculi, create pentru a combate poluarea cu mercur

„Mijloacele de control actuale sunt prea costisitoare şi complexe”, afirmă într-un comunicat Francesco Stellacci, specialist în materiale la Ecole Polytechnique Fédérale din Lausanne (EPFL), inventatorul acestei tehnici noi.

„Supraveghem concentraţiile din apa potabilă din când în când şi, dacă rezultatele sunt bune, plecăm de la principiul că între cele două măsurători toate concentraţiile sunt acceptabile”, spune acelaşi cercetător, al cărui studiu a fost publicat duminică în revista britanică Nature Materials.

Invenţia savanţilor de la EPFL, ajutaţi de colegii lor de la Universitatea Northwestern din Statele Unite, este după părerea lor mult mai simplă şi mult mai puţin costisitoare.

„Se înmoaie în apă o lamelă din sticlă acoperită cu o peliculă de nanoparticule cu perişori. Atunci când un ion – o particulă încărcată cu sarcină pozitivă, precum metilmercur sau cadmiu – se află între doi perişori, aceştia se strâng şi captează agentul poluant. Cu cât nanocaptorul prinde cantităţi mai mari de ioni, cu atât el este un mai bun conducător de electricitate. Este suficient să se măsoare curentul electric” care îl traversează pentru a deduce instantaneu cât de multe particule poluante au fost captate de perişorii lui”, se explică în acelaşi comunicat.

Fabricarea unei astfel de lamele costă între cinci euro şi 10 euro, iar aparatul de măsurare electrică, unul dintre cele mai clasice, nu depăşeşte câteva mii de euro.

„Prin metodele convenţionale, probele recoltate trebuie trimise la un laborator, iar materialul de analiză costă mai multe mii de euro”, spune Francesco Stellacci.

În plus, savanţii au descoperit faptul că pot să modifice lungimea nano-perişorilor, pentru a viza un tip specific de poluanţi, chiar dacă procedeul rămâne încă „empiric”.

Sistemul a fost testat cu succes pe Lacul Michigan din apropiere de Chicago şi pe un peşte care se hrăneşte cu alge în Florida, o specie care nu este situată prea sus în lanţul trofic şi care acumulează deci foarte puţin mercur în organism.

„Scopul nostru era acela de a vedea dacă putem să detectăm chiar şi cantităţile infime”, spune Bartosz Grzybowski de la Universitatea Northwestern.

Rezultatul a fost concludent, cu un nivel de precizie comparabil celui obţinut de autorităţile sanitare americane, au precizat autorii studiului, care sunt deja pe cale să îşi adapteze sistemul pentru a detecta şi alte substanţe toxice, precum cadmiul.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Cartierul rău famat din București care a fost șters de pe fața pământului de comuniști. Multă lume trece acum prin acea zonă fără să aibă habar ce se petrecea acolo pe vremuri
Capital.ro
Șoferii cu permis auto categoria B nu au voie, sub nicio formă. Legea interzice, fără excepție
Playtech.ro
Două eleve din România au obținut 2 medalii de argint și 2 de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2024
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Cocktailuri cu un conținut scăzut de carbohidrați. Sunt perfecte pentru zilele caniculare, fără a-ți sabota dieta
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat! Nici inelul amanetat
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Plan de pace în Ucraina. Anunț istoric din SUA: Războiul se oprește imediat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Accident grav în județul Constanța: Pasager încarcerat după coliziunea cu un TIR în Dorobanțu
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!