Napoleon Dolar, de la orfelinat la catedra de profesor. Cum a reușit tânărul să termine două facultăți și să facă față bullyingului

Se spune că viața bate filmul, iar povestea lui Napoleon Dolar Munteanu din Alba Iulia întrece orice scenariu. Tânărul în vârstă de 25 de ani a fost abandonat la naștere și primii cinci ani din viață și i-a petrecut într-un orfelinat.
Alina Costache
08 mart. 2023, 12:00
Napoleon Dolar, de la orfelinat la catedra de profesor. Cum a reușit tânărul să termine două facultăți și să facă față bullyingului
Napoleon Dolar, de la orfelinat la catedra de profesor

Napoleon Dolar, de la orfelinat la catedra de profesor. De-a lungul timpului, Napoleon Dolar a îndurat foarte multe răutăți din partea celor din jur care au râs în primul rând de numele său, dar și de faptul că provine dintr-o familie de etnie romă și are un handicap.

Citește și Viața bate filmul! Povestea tragică a celor două surori care au murit la doar câteva zile distanță. Acestea vor fi înmormântate împreună 

Napoleon Dolar, de la orfelinat la catedra de profesor

Cu toate acestea, Napoleon nu s-a lăsat descurajat și a luptat ca să își îndeplinească cel mai mare vis al său, acela de a deveni profesor.

Povestea lui Napoleon a început în urmă cu 25 de ani, atunci când mama sa l-a abandonat imediat după naștere în spital, unde a stat două luni. Apoi, micuțul Napoleon a ajuns în salonul nr. 1 al unei case de copii, acolo unde avea să o întâlnească pe care care avea să îi spună până în ziua de astăzi mama.

Napoleon adoră cititul și a mărturisit că a deprins acest obicei de la mama și fratele său mai mare. Încă din timpul liceului, acesta merge  constant la Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba.

„Am 23 de ani şi, da, citesc, citesc de când am fost în stare, de când am învăţat să o fac şi recunosc astăzi că, dacă n-ar fi fost mama şi fratele meu mai mare, să-i văd mai întâi pe ei citind în casă, poate m-aş fi apropiat mai târziu de carte şi lectură. La Biblioteca Judeţeană «Lucian Blaga» Alba am ajuns cu şcoala, mai exact cu directorul Şcolii Gimnaziale «Ion Agârbiceanu» de atunci. M-am înscris şi am pendulat între biblioteca judeţeană şi cea şcolară până când am intrat la liceu, la H.C.C., când am trecut la biblioteca colegiului.

Cam în acelaşi timp am trecut şi de la secţia de împrumut carte pentru copii la cea de împrumut carte pentru adulţi de la BJA. Acum să nu vă imaginaţi că am stat numai cu capul în cărţi, dar am petrecut mult timp citind, iar odată cu clasa a VIII-a am conştientizat cu adevărat cât de tare mă pot ajuta cărţile, nu doar pentru a avea note bune la şcoală, la examene, ci pentru a înţelege lumea, pentru a mă integra în societate şi pentru a putea naviga uşor prin ea”, a declarat Napoleon în urmă cu doi ani.

În ciuda problemelor sale de sănătate, Napoleon nu a încetat o clipă să meargă la școală și să învețe pentru a-și îndeplini visul. Ani de zile a mers la ore în ghips, în urma repetatelor operaţii suferite la picioare. Mama sa era cea care îl căra în brațe până la etajul 2, acolo unde era clasa lui.

În cele din urmă, Napoleon a absolvit Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba, după care a urmat Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, unde a obținut nota 9,50, la licenţă. Atunci când era în anul doi a început cursurile Facultății de Litere, profil română-engleză, la aceeaşi universitate pe care a absolvit-o în umră cu un an.

„Cartea nu te lasă să fii manipulat! Din cărţi înveţi să asculţi, să vorbeşti, să formulezi opinii şi să le susţii! Da, ai nevoie de un îndrumător de lectură, şi aici intră în scenă bibliotecarii, dacă vorbim despre bibliotecă, dar înaintea lor ar trebui să fie părinţii, familia şi profesorii. Indiferent de materia predată, aceştia trebuie să recomande lectura ca modalitate de formare continuă. Citiţi, citiţi, citiţi, nu veţi avea decât de câştigat! Dincolo de bibliografii obligatorii, dincolo de referate, termene, note şi examene, să ai biblioteca la purtător, în propria minte, clădită raft cu raft, de unde să iei, la nevoie, orice informaţie, asta e ideea. De altfel, lectura te duce înainte, vrei, nu vrei, te formează şi te scoate la liman atunci când nici nu te aştepţi ori poate nici nu realizezi. Eşti diplomat, eşti în stare să susţii discuţii, chiar aprinse, pe varii subiecte, ai un vocabular care nu lasă loc de niciun mişto, ba chiar impune respect? Păi înseamnă că ai citit şi mai citeşti!”, a mai spus Napoleon.

În urmă cu doi ani, Napoleon Dolar Munteanu și-a îndeplinit visul de a deveni profesor. La insistențele mamei, tânărul a mers la examenul de titularizare și pentru că nu a găsit ore de istorie a început să predea informatică și desen.

”Anul acesta am decis să intru în învățământ pentru că mama a insistat să mă duc la titularizare să văd un pic despre ce este examenul acela și pentru că nu am găsit ore de istorie, am zis să iau orice post să predau, evident. Am ales să predau informatică și câteva ore de desen”, a spus Napoleon Dolar, la emisiunea La Măruță.

Citește și Povestea dureroasă care i-a schimbat viața Doiniței Oancea: „A trebuit să joc în aceeași zi!”

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, apariție răvășitoare doar în lenjerie! Imagini spectaculoase cu bruneta focoasă!
Fanatik.ro
Trei zodii cărora Dumnezeu le pune mâna-n cap de pe 25 februarie. Vin zile cu noroc la bani, oportunități, dar și surprize pentru acești nativi
Capital.ro
Cristela Georgescu îi ia locul lui Călin Georgescu? Ce va face dacă soțul ei va fi interzis de CCR
Playtech.ro
Tipul de pește pe care nu ar trebui să îl consume pisicile. Veterinarii nu îl recomandă, poate fi periculos pentru sănătatea lor
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Un potențial jaf de până la 300 milioane de euro se prefigurează în România. Chisăliță cere blocarea schemei din PNRR
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Vreme nebună la început de martie. Se încălzește, apoi revine iarna
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Mărturiile halucinante ale mamei care și-a băgat copilul într-o cadă plină cu zăpadă! Care este motivul din spatele acestui gest
Cancan.ro
Anunț trist făcut de meteorologii Accuweather: În București, primăvara vine abia în luna mai
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Românii trebuie să o depună până pe 28 februarie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Putin oferă SUA oportunități de colaborare în explorarea metalelor rare și furnizarea de aluminiu
MediaFlux
ULTIMATUM de la ANAF: ce e OBLIGATORIU să faci până la sfârșitul lunii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un pod care a stat închis 33 de ani va fi redeschis pentru traficul feroviar