Un studiu publicat în revista Science subliniază că aceleaşi tipuri de reacţii chimice care susţin viaţa în apropierea izvoarelor hidrotermale de adâncime pe Terra ar putea fi găsite şi în interiorul Oceanului de pe Enceladus, luna planetei Saturn.
Aceste reacții depind de prezența hidrogenului molecular (H2), care, potrivit noilor rapoarte de studiu, este probabil să fie produs în mod continuu prin reacțiile dintre apa caldă și stâncile aflate adâncimi mari în interiorul Oceanului de pe Enceladus.
„Abundența de H2, împreună cu speciile de carbonat observate anterior, sugerează o stare de dezechilibru chimic, care reprezintă o sursă de energie chimică capabilă să susţină viața„, spune Jeffrey Seewald, de la Departamentul de Chimie Marină şi Geochimie al Woods Hole Oceanographic Institution, din Massachusetts.
Moleculele de hidrogen au fost detectate de sonda Cassini. În martie 2008, sonda Cassini a detectat pe Enceladus aburi de apă, azot, dioxid de carbon, metan, precum și urme de etan, propan, benzol şi formaldehidă. În data de 3 aprilie 2014, NASA şi ESA au anunțat că măsurătorile efectuate de Cassini indică prezența unui vast ocean cu apă în stare lichidă sub suprafața lui Enceladus. Conform datelor, oceanul ar putea avea o adâncime de 10 km și s-ar afla sub o crustă de gheață cu o grosime între 30 și 40 km.