Atacul a început în aprilie 2018 şi a continuat aproximativ un an în reţeaua Jet Propulsion Laboratory (JPL) din California, Pasadena, a informat inspectorul general al NASA într-un raport dat publicităţii în 18 iunie.
Infractorul cibernetic a folosit un mini-ordinator de 35 de dolari (30 de euro) şi a fost „botezat” Raspberry Pi. Calculatorul are dimensiunile unei card de credit şi se conectează la televizor. Dispozitivul este deja utilizat inclusiv de către copii. Raspberry Pi se conectează fără autorizaţie la sistemul JPL.
Prin acestă metodă, piraţii informatici au furat aproximativ 500 de megaocteţi de date, precizerază raportul. Furtul include două fişiere secrete un conţinut de date ştiinţifice obţinute de către robotul spaţial Curiosity care se află pe Marte.
Un alt fişier conţine o serie de date secretizate conform legii controlului de export de tehnologie utilizată în scopuri militare. „Cel mai important lucru este că piratul informatic a reuşit să se insinueze în două din trei reţele principale ale JPL”, menţionează raportul.
În cele din urmă, „Houston” s-a deconectat de la portalul JPL pentru a evita orice contaminare. În martie, centrul nu era încă reconectat complet.
Această breşă de securitate i-a făcut pe specialiştii NASA că hackerul ar fi putut pătrunde din centrul din California la alte centre din ţară şi în special la centrul spaţial Johnson din Houston, unde se află sala de control pentru Staţia Spaţială Internaţională şi a zborurilor cu echipaj american.