Lansarea a avut loc fără probleme, după ce a fost amânată cu o săptămână.
Sondele gemene Radiation Belt Storm Probes (RBSP) au fost lansate la ora 11 (ora României), de la Cape Canaveral Air Force Station, din Florida, la bordul unei rachete United Launch Alliance Atlas 5. Lansarea fusese planificată pentru 23 august, însă a fost amânată din cauza unor probleme tehnice şi pentru a evita furtuna Isaac, devenită între timp uragan.
După 60 de zile petrecute de pe orbită, sondele vor începe faza ştiinţifică a misiunii lor de doi ani, care îi va ajuta pe cercetători să înţeleagă cum cele două centuri de radiaţii Van Allen afectează vremea spaţială din jurul planetei noastre.
Aceste informaţii vor avea numeroase aplicaţii practice, întrucât vremea spaţială extremă poate strica sateliţi şi întrerupe semnalele GPS, comunicaţiile radio şi reţelele electrice.
„RBSP vor putea prezice condiţiile extreme şi dinamice ale vremii spaţiale”, a declarat Mona Kessel, cercetător la NASA, în cadrul acestui program.
Cele două sonde vor studia centurile Van Allen, unde miliarde de particule de energie trimise de Soare sunt reţinute de câmpul magnetic al Pământului. Sub acțiunea forțelor electromagnetice de tip Lorentz, aceste particule descriu traiectorii spirale între cei doi poli magnetici ai Pământului. Centura interioară Van Allen se află la 6.437km deasupra atmosferei terestre, în timp ce cea exterioară, de la 12,874 la 41,842 km. Centurile sunt dinamice, însă, şi se pot extinde în timpul furtunilor solare.
Deşi au fost descoperite în 1958, ele rămân un mister şi în ziua de azi. De exemplu, ele reacţionează, câteodată, diferit faţă de furtuni solare similare, pentru motive încă neştiute de cercetători.
Echipa RBSP speră că va afla răspunsul. Pentru a rezista la radiaţiile imense din centuri, echipamentele importante de pe sonde sunt echipate cu scuturi de protecţie din aluminiu, groase de 8,5mm.