„NASA și Bigelow Aerospace colaborează strâns pentru a determina motivele pentru care modulul nu s-a desfășurat în întregime azi, conform programului”, a declarat un purtător de cuvânt al Agenției spațiale americane, citat de AFP.
„Specialiștii s-au adunat la centrul spațial Johnson din Houston pentru a discuta ce trebuie făcut în continuare”, a adăugat purtătorul de cuvânt, anunțând și amânarea conferinței de presă prevăzute inițial pentru joi dimineață, după operațiune.
Eforturile de desfășurare a Bigelow Expandable Activity Module sau BEAM au fost stopate după câteva ore în care s-a încercat introducerea aerului în modul, precizase anterior NASA, a cărei televiziune transmitea în direct manevra.
Controlorii de zbor de la stația din Houston (Texas) l-au anunțat pe astronautul american Jeff Williams, care se ocupa de desfășurare, că BEAM se umflase doar câțiva centimetri în lungime și diametru când s-a hotărât suspendarea operațiunii. BEAM, cu o greutate de 1,4 tone, a fost transportat la avanpostul orbital de naveta Dragon, fără oameni la bord, a companiei SpaceX, în 10 aprilie. După câteva zile a fost fixat pe ISS cu ajutorul brațului telecomandat al stației.
Un mare avantaj al acestui modul constă în faptul că ocupă mult mai puțin spațiu decât o construcție clasică înainte de desfășurare: dezumflat, poate încăpea într-un cilindru de 1,7 metri lungime și 2,3 metri diametru. Desfășurat, își crește volumul fiind umflat cu aer respirabil, ajungând la 16 metri cubi, echivalentul unei camere mici.
Capsula gonflabilă fabricată din kevlar, material termoplastic extrem de rezistent, se bazează pe concepte elaborate de NASA în anii 1990 și dezvoltate ulterior de firma creată în urmă cu 15 ani de omul de afaceri Robert Bigelow. El a plasat deja pe orbită două module gonflabile nelocuite în 2006 și 2007 și în 2013 a încheiat un contract de 17,8 milioane de dolari cu NASA pentru construirea BEAM în vederea testării unor habitate spațiale mai ușoare.
Fermă în spațiu, centru medical, laborator sau locuință sunt utilizări pe care le-ar putea avea un astfel de modul, a spus Robert Bigelow în luna aprilie. „Ne aflăm doar în primele stadii ale acestui nou tip de navă spațială foarte promițătoare”, a spus el atunci.
Testul le va permite oamenilor de știință și inginerilor să evalueze performanța modulului și să vadă dacă acesta poate oferi suficientă protecție împotriva radiațiilor solare și cosmice, precum și a micrometeoriților și altor resturi spațiale și a temperaturilor extreme.
Astronauții prezenți acum pe ISS ar trebui în principiu să intre în modulul desfășurat la începutul lunii iunie și să revină de mai multe ori în următorii doi ani, prevăzuți pentru această experiență. Ei vor strânge datele și măsurătorile efectuate de senzorii din interiorul BEAM și vor evalua periodic starea modulului, încheie AFP.
Citeşte şi NASA caută viaţă pe Europa, satelitul lui Jupiter