NASA a suspendat desfăşurarea primului modul gonflabil ataşat la Staţia Spaţială Internaţională

NASA a întâmpinat dificultăți joi în desfășurarea primului modul gonflabil experimental, dezvoltat cu firma americană Bigelow Aerospace și amarat la Stația Spațială Internațională (ISS), specialiștii încercând acum să afle cauza acestei disfuncționalități.
Alina Costache
26 mai 2016, 17:35
NASA a suspendat desfăşurarea primului modul gonflabil ataşat la Staţia Spaţială Internaţională

„NASA și Bigelow Aerospace colaborează strâns pentru a determina motivele pentru care modulul nu s-a desfășurat în întregime azi, conform programului”, a declarat un purtător de cuvânt al Agenției spațiale americane, citat de AFP.

„Specialiștii s-au adunat la centrul spațial Johnson din Houston pentru a discuta ce trebuie făcut în continuare”, a adăugat purtătorul de cuvânt, anunțând și amânarea conferinței de presă prevăzute inițial pentru joi dimineață, după operațiune.

Eforturile de desfășurare a Bigelow Expandable Activity Module sau BEAM au fost stopate după câteva ore în care s-a încercat introducerea aerului în modul, precizase anterior NASA, a cărei televiziune transmitea în direct manevra.

Controlorii de zbor de la stația din Houston (Texas) l-au anunțat pe astronautul american Jeff Williams, care se ocupa de desfășurare, că BEAM se umflase doar câțiva centimetri în lungime și diametru când s-a hotărât suspendarea operațiunii. BEAM, cu o greutate de 1,4 tone, a fost transportat la avanpostul orbital de naveta Dragon, fără oameni la bord, a companiei SpaceX, în 10 aprilie. După câteva zile a fost fixat pe ISS cu ajutorul brațului telecomandat al stației.

Un mare avantaj al acestui modul constă în faptul că ocupă mult mai puțin spațiu decât o construcție clasică înainte de desfășurare: dezumflat, poate încăpea într-un cilindru de 1,7 metri lungime și 2,3 metri diametru. Desfășurat, își crește volumul fiind umflat cu aer respirabil, ajungând la 16 metri cubi, echivalentul unei camere mici.

Capsula gonflabilă fabricată din kevlar, material termoplastic extrem de rezistent, se bazează pe concepte elaborate de NASA în anii 1990 și dezvoltate ulterior de firma creată în urmă cu 15 ani de omul de afaceri Robert Bigelow. El a plasat deja pe orbită două module gonflabile nelocuite în 2006 și 2007 și în 2013 a încheiat un contract de 17,8 milioane de dolari cu NASA pentru construirea BEAM în vederea testării unor habitate spațiale mai ușoare.

Fermă în spațiu, centru medical, laborator sau locuință sunt utilizări pe care le-ar putea avea un astfel de modul, a spus Robert Bigelow în luna aprilie. „Ne aflăm doar în primele stadii ale acestui nou tip de navă spațială foarte promițătoare”, a spus el atunci.

Testul le va permite oamenilor de știință și inginerilor să evalueze performanța modulului și să vadă dacă acesta poate oferi suficientă protecție împotriva radiațiilor solare și cosmice, precum și a micrometeoriților și altor resturi spațiale și a temperaturilor extreme.

Astronauții prezenți acum pe ISS ar trebui în principiu să intre în modulul desfășurat la începutul lunii iunie și să revină de mai multe ori în următorii doi ani, prevăzuți pentru această experiență. Ei vor strânge datele și măsurătorile efectuate de senzorii din interiorul BEAM și vor evalua periodic starea modulului, încheie AFP.

Citeşte şi NASA caută viaţă pe Europa, satelitul lui Jupiter

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Schema de tratament preventiv de primăvară la pomii fructiferi. Așa vei avea o recoltă bogată și zeci de kilograme de fructe
Capital.ro
Ȋți face buletin cu cip în România. Noua lege în vigoare din 2025. Restricție pentru cine refuză
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Prognoza meteo, 19 aprilie. Temperaturile cresc, dar ploile nu lipsesc în Sâmbăta Mare
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se pune impozit după deces și înmormântare. Românii au datorie la ANAF, plus taxă notarială
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI