Astfel, se continuă tendinţa de încălzire: nouă din zece cei mai călduroşi ani din înregistrările meteorologice au fost după 2000.
Goddard Institute for Space Studies (GISS) de la NASA, care monitorizează temperaturile globale de la suprafaţă, a făcut publică o analiză care arată că Pământul continuă să aibă temperaturi mai ridicate decât în urmă cu câteva decenii. Temperatura medie pe glob în 2011 a fost cu 0.51 grade mai ridicată decât cea de la jumătatea celui de-al 20-lea secol.
„Ştim că planeta absoarbe mai multă energie decât emite. Aşa că vom continua să vedem o tendinţă de încălzire. Chiar şi cu efectele răcoritoare ale fenomenului La Nina şi cu activitatea solară scăzută din ultimii ani, 2011 a fost unul din cei zece cei mai călduroşi ani din istorie”, a declarat directorul GISS James E. Hansen.
Diferenţa dintre 2011 şi cel mai călduros an din istorie, 2010, este de 0.12 grade Celsius. Din cauza variabilităţii naturale a climatului, cercetătorii nu se aşteaptă ca temperaturile să crească consistent an după an. Ei subliniază, însă, că tendinţa de încălzire globală va continua în următoarele decenii.
Experţii NASA spun că temperaturile mai ridicate din prezent sunt susţinute de creşterea concentraţiilor atmosferice de gaze cu efect de seră, în special de dioxid de carbon. Aceste gaze absorb radiaţiile infraroşii emise de Pământ şi eliberează energia în atmosferă, în loc să îi permită să scape în spaţiu. Deoarece concentraţia lor în atmosferă a crescut, cantitatea de energie „capturată” de aceste gaze a dus la temperaturi mai mari.
Nivelul de dioxid de carbon din atmosferă era de circa 285 de părţi pe milion în 1880, când GISS a început măsurătorile temperaturilor globale. Până în 1960, concentraţie medie a crescut până la 315 părţi pe milion, iar astăzi depăşeşte 390 de părţi pe milion şi continuă să crească.
Hansen spune că se aşteaptă ca temperaturile medii globale să ajungă la un nivel record în următorii 2-3 ani, întrucât activitatea solară este în creştere, iar fenomenul El Nino va creşte temperaturile din Pacificul tropical.