Din cei nouă ani fierbinţi, opt au fost după anul 2000, 2005 şi 2010 fiind cei mai fierbinţi din istorie. Noile informaţii arată tendinţa pe termen lung, îngrijorătoare, a încălzirii globale, cauzate de gazele cu efect de seră, precum dioxidul de carbon, spun cercetătorii.
„Planeta nu mai are echilibru (…) Putem prezice cu încredere că următorul deceniu va fi mai călduros decât ultimul”, a declarat James Hansen, directorul Institutului Goddard pentru Studii Spaţiale de la NASA.
Pentru a calcula temperatura de suprafaţă globală, cercetătorii de la Goddard Institute for Space Studies din New York au folosit informaţii de la 1.000 de staţii meteo de pe întreg Pământul şi le-au combinat cu temperaturile de la suprafaţa mărilor, calculate de sateliţi, precum şi cu informaţiile de la staţiile de cercetare din Antarctica. Temperatura medie globală de suprafaţă din 2012 a fost 14,6 grade Celsius, cu un grad mai mult decât media din anii 1951-1980.
Statele Unite ale Americii au bătut recordurile de temperatură, având un an extrem de fierbinte. Temperatura medie, de 12,9 grade Celsius, a fost cu 1,8 grade mai mare decât media din anii 1951-1980. „Am bătut recordul cu peste un grad, este impresionant”, a declarat Thomas R. Karl, director la NOAA.
Raportul subliniază că emisiile de gaze cu efect de seră, precum dioxidul de carbon şi metanul, încălzesc planeta. Aceste gaze capturează căldura în atmosferă, în loc să o lase să scape înapoi în spaţiu.
Cantitatea de dioxid de carbon din atmosferă a crescut enorm o dată cu revoluţia industrială: în 1880, dioxidul de carbon atmosferic era de 285 de părţi pe milion, iar acum este de cel puţin 384 de părţi pe milion, potrivit NOAA. Deşi dioxidul de carbon poate veni şi din surse naturale, cea mai mare parte vine din arderea combustibililor fosili care alimentează societatea modernă.
Variaţiile naturale ale vremii înseamnă că încălzirea globală nu se va resimţi an de an: efectele se vor simţi în fiecare deceniu. O tendinţă care o va urma pe cea din 2012, cel mai probabil, este pierderea masivă a calotelor glaciare din Arctica în timpul verii şi toamnei 2013, a mai spus Karl. Acest lucru va avea implicaţii globale, întrucât Arctica influenţează nivelul apelor şi modelele climatice din întreaga lume.