Cimitirul folosit de NASA este în Pacificul de Sud, între Australia, Noua Zeelandă și America de Sud, scrie playtech.ro. Datorită curenților oceanici, regiunea nu este pescuită și asta pentru că în zonă sunt aduși puțini nutrienți pentru a susține viața marină. E cunoscut drept Point Nemo și e la peste 4.000 km de țărm. Cimitirul a strâns până acum circa 260 de rămășițe, mai ales rusești, de când a fost dat în folosire în 1971. Acest loc ajută orbita Pământul să nu a acumuleze materiale periculoase din spațiu.
Citeşte şi NASA e tot mai aproape de visul trimiterii oamenilor pe Marte
Cimitirul NASA e folosit pentru echipamente spațiale îngropate acolo, printre care o rachetă SpaceX, numeroase transportoare de marfă ale Agenției Spațiale Europene, mai mult de 140 de ambarcațiuni de aprovizionare rusească și stația spațială MIR din epoca sovietică. Toate acestea nu sunt complete, că rămășițe din ele au fost pierdute pe traseu. Dar cimitirul spațial din Pacific nu este singurul loc de odihnă disponibil.
Când o navă spațială ajunge la sfârșitul vieții sale, oamenii de știință de la NASA și alte agenții spațiale au două opțiuni: fie o trag atât de departe în spațiu, încât să nu se mai întoarcă, fie utilizează ultima picătură de combustibil rămas pentru a o readuce pe Pământ. Înspre Pământ arde, în mare parte, și nu mai este un pericol.
Citeşte şi Un satelit al NASA relevă vârfuri sezoniere de emisii de dioxid de carbon pe glob
„Un obiect nu va ateriza într-un punct, deoarece se degradează în atmosferă, ele sunt găsite într-o zonă care să se întindă pe o lungime de 1.610 km”, a spus Holger Krag, șeful spațiului ESA Debris Office. „Sateliții mai mici vor arde, dar bucăți din cei mari vor supraviețui și vor ajunge pe suprafața Pământului”, a declarat și David Whitehouse, astronaut la Hampshire. Astfel, pentru a evita să se prăbușească într-o zonă populată, ele sunt aduse într-un loc inaccesibil din ocean.