NASA: Aventura sondei Voyager 1, care a părăsit sistemul solar, abia începe VIDEO

Sonda Voyager 1 nu şi-a încheiat misiunea odată cu părăsirea sistemului solar, când a devenit primul obiect provenit de pe Pământ care a pătruns în spaţiul interstelar, ci aventura ei abia începe.
Cristina Dinu
17 sept. 2013, 10:52
NASA: Aventura sondei Voyager 1, care a părăsit sistemul solar, abia începe VIDEO

Voyager 1 a pătruns în spaţiul interstelar în august 2012, după 35 de ani de navigare prin sistemul solar, conform unui anunţ făcut la sfârşitul săptămânii trecute. Deşi faptul că a reuşit să iasă din heliosferă reprezintă, în sine, o uriaşă realizare, aventura lui Voyager abia începe, conform oamenilor de ştiinţă de la NASA care abia aşteaptă să primească informaţii direct din mediul interstelar, scrie Agerpres.

„Pentru prima oară am reuşit să pătrundem direct în mediul interstelar şi putem să vedem ce se întâmplă acolo şi ce caracteristici posedă acest mediu”, a declarat Gary Zank, director al Center for Space Plasma and Aeronomic Research din cadrul universităţii Alabama din Huntsville. ‘Este o oportunitate extraordinară’, a mai adăugat el.

Voyager 1 şi sonda sa geamănă, Voyager 2, au fost lansate la interval de doar câteva săptămâni în 1977, cu misiunea de a studia coloşii gazoşi ai sistemului solar, planetele Jupiter, Saturn, Uranus şi Neptun, precum şi sateliţii acestor planete.

Sondele şi-au încheiat această misiune în 1989, pornind apoi spre graniţele sistemului solar. Voyager 1 a ieşit din heliosferă – bula externă formată din particule de energie ridicată emise de Soare, aflată în jurul sistemului solar – în jurul datei de 25 august, devenind primul emisar al umanităţii în vastele tărâmuri dintre stele.

„Este cu adevărat o realizare remarcabilă”, susţine Zank. „Am reuşit să ieşim din zona de materii generate de Soare şi să ajungem într-un mediu cu adevărat străin. Materia prin care trece acum Voyager nu a fost creată de soarele nostru ci de stelele vecine, de supernove şi aşa mai departe”, a mai adăugat el.

Acest nou avanpost de observaţii ne va oferi importante date pentru ştiinţă. Spre exemplu, Voyager 1 va putea culege informaţii mult mai precise despre razele cosmice, acele particule puternic ionizate care sunt accelerate până la viteze incredibile în urma exploziilor unor supernove îndepărtate.

Observaţiile care pot fi făcute asupra acestor raze cosmice din interiorul heliosferei nu sunt ideale, pentru că vântul solar afectează substanţial aceste particule cu energie ridicată.

„Prin faptul că ne aflăm în afara heliosferei putem observa spectrul razelor cosmice aşa cum sunt ele. Astfel vom obţine informaţii despre mediul interstelar şi despre locaţii foarte îndepărtate. Vom afla cum se propagă razele cosmice printr-un mediu interstelar foarte complicat”, a mai precizat Zank.

Voyager 1 va aduna date şi despre natura mediului interstelar şi despre modul în care materia emisă de alte stele interacţionează cu heliosfera Soarelui.

Pe scurt, ieşirea în spaţiul interstelar nu înseamnă sfârşitul călătoriei lui Voyager 1 care va continua să adune date ştiinţifice pentru încă aproximativ 12 ani, atât timp cât va dispune de energie pentru instrumentele de bord.

„Această misiune nu s-a încheiat”, susţine managerul misiunii Voyager, Suzanne Dodd, de la Jet Propulsion Laboratory din Pasadena, California. „Multe lucruri sunt acolo şi aşteaptă să fie descoperite”, a mai adăugat ea.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Orașul din România în care se deschide o nouă fabrică gigant. Vor fi sute de locuri de muncă, germanii au făcut o investiție de zeci de milioane de euro aici
Capital.ro
A explodat BOMBA despre Traian Băsescu! S-a aflat ce a făcut fostul președinte al României
Playtech.ro
DOLIU în muzică! Marele artist A MURIT! Fanii nu-și pot reveni!
DailyBusiness
ALERTĂ DE CUTREMUR! Două seisme au avut loc în România
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Cât a câștigat Meghan Markle din serialul ”Suits”. Nu a fost nici pe departe cea mai bine plătită actriță
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
BREAKING | Crima care a zguduit Buzăul. Și-a ucis soția cu toporul când a auzit ce dorea să facă. Martor la incident a
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Uciderea unui urs care a atacat un turist în Italia, oprită de activiști! Animalul poate fi transferat în România
Capital.ro
Când se dă permisul de conducere înapoi? Lege nouă pentru șoferii din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Beyoncé Permite Folosirea Melodiei ‘Freedom’ în Campania Lui Kamala Harris
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!