Clipul cu cele două stele neutronice care intră în coliziune a fost creat de cercetători de la Centrul Spațial Goddard, aparținând NASA. Cele două stele neutronice incluse în simulare sunt rămășițele unor explozii stelare de tip supernovă produse într-un sistem stelar binar. Stele neutronice din simulare au 1,7 mase solare și respectiv 1,4 mase solare, scrie Agerpres.
Cele două stele se îndreaptă în spirale una spre cealaltă, se deformează una pe cealaltă și își smulg materia. Cea mai mare o distruge pe cea mai mică, provocând o erupție sub forma unui braț în spirală în jurul stelei mai mari.
„La 13 milisecunde după ciocnire, steaua neutronică mai masivă a acumulat deja mult prea multă masă pentru a-i susține gravitație și se prăbușește în sine, generând o nouă gaură neagră„, conform unui comunicat al NASA care însoțește acest clip.
„Orizontul evenimentului din această gaură neagră — punctul dincolo de care nu mai poate evada nici lumina de sub imperiul puternicei sale atracții gravitaționale — este prezentat în simulare sub forma unei sfere gri. Dacă majoritatea masei celor două stele se prăbușește în gaura neagră, o parte a materiei, cu densitate mai mică, rămâne pentru o perioadă de timp pe orbita găurii negre, formând un halou care se învârte rapid.
Stelele neutronice se formează atunci când o stea, cu masa de 8 până la 30 de ori mai mare decât Soarele, explodează în stadiul de supernovă, tot ceea ce rămâne fiind nucleul său foarte dens și compact. Densitatea de materie pe o stea neutronică este atât de mare încât un centimetru cub de materie de pe o astfel de stea cântărește mai mult decât Muntele Everest, conform NASA.
În 2013 o echipă de oameni de știință descoperea că în urma acestor ciocniri dintre stele neutronice există aur în Univers. Astrofizicienii coordonați de Edo Berger de la Centrul pentru Astrofizică Harvard-Smithsonian susțineau în studiul lor că o astfel de coliziune poate ejecta în Univers o cantitate de aur echivalentă cu zece mase selenare.
De asemenea, aceste ciocniri produc și explozii de raze gamma care durează doar aproximativ 2 secunde dar în acest timp emit mai multă energie decât produc într-un an toate stelele din Calea Lactee la un loc.