NASA: Ce se întâmplă atunci când două stele neutronice superdense se întâlnesc în spaţiu VIDEO

Un clip video produs de NASA, în urma unei simulări realizate pe un supercomputer, prezintă două stele neutronice superdense care se distrug una pe cealaltă și formează în cele din urmă o nouă gaură neagră, conform unui material publicat de SPACE.com.
Cristina Dinu
15 mai 2014, 18:37
NASA: Ce se întâmplă atunci când două stele neutronice superdense se întâlnesc în spaţiu VIDEO

Clipul cu cele două stele neutronice care intră în coliziune a fost creat de cercetători de la Centrul Spațial Goddard, aparținând NASA. Cele două stele neutronice incluse în simulare sunt rămășițele unor explozii stelare de tip supernovă produse într-un sistem stelar binar. Stele neutronice din simulare au 1,7 mase solare și respectiv 1,4 mase solare, scrie Agerpres.

Cele două stele se îndreaptă în spirale una spre cealaltă, se deformează una pe cealaltă și își smulg materia. Cea mai mare o distruge pe cea mai mică, provocând o erupție sub forma unui braț în spirală în jurul stelei mai mari.

„La 13 milisecunde după ciocnire, steaua neutronică mai masivă a acumulat deja mult prea multă masă pentru a-i susține gravitație și se prăbușește în sine, generând o nouă gaură neagră„, conform unui comunicat al NASA care însoțește acest clip.

„Orizontul evenimentului din această gaură neagră — punctul dincolo de care nu mai poate evada nici lumina de sub imperiul puternicei sale atracții gravitaționale — este prezentat în simulare sub forma unei sfere gri. Dacă majoritatea masei celor două stele se prăbușește în gaura neagră, o parte a materiei, cu densitate mai mică, rămâne pentru o perioadă de timp pe orbita găurii negre, formând un halou care se învârte rapid.

Stelele neutronice se formează atunci când o stea, cu masa de 8 până la 30 de ori mai mare decât Soarele, explodează în stadiul de supernovă, tot ceea ce rămâne fiind nucleul său foarte dens și compact. Densitatea de materie pe o stea neutronică este atât de mare încât un centimetru cub de materie de pe o astfel de stea cântărește mai mult decât Muntele Everest, conform NASA.

În 2013 o echipă de oameni de știință descoperea că în urma acestor ciocniri dintre stele neutronice există aur în Univers. Astrofizicienii coordonați de Edo Berger de la Centrul pentru Astrofizică Harvard-Smithsonian susțineau în studiul lor că o astfel de coliziune poate ejecta în Univers o cantitate de aur echivalentă cu zece mase selenare.

De asemenea, aceste ciocniri produc și explozii de raze gamma care durează doar aproximativ 2 secunde dar în acest timp emit mai multă energie decât produc într-un an toate stelele din Calea Lactee la un loc.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Plaja celebră unde primești amendă dacă îți rezervi loc înainte de ora 9. Puțini turiști știu de această regulă
Capital.ro
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
Playtech.ro
Wow! Cum arată Prințul George la 11 ani. E leit tatălui său, William
DailyBusiness
Atenție! Începând de azi se completează formularul 216. Cine e obligat!
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Bogdan Vlădău, primele declarații despre divorțul de Gina Chirilă: 'Încă îmi revin un pic' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite ore
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Jurnalista Alsu Kurmasheva, condamnată la șase ani și jumătate de închisoare în Rusia pentru „răspândirea de informații false”
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!