Dr. Alex Young, expert la Goddard Space Flight Center de la NASA, a declarat că nu trebuie să ne facem griji în privinţa soarelui pentru următoarele miliarde de ani şi mai ales în 2012.
„Înţelegem soarele suficient de bine, cu toată tehnologia pe care o avem. Multe sonde spaţiale îl monitorizează 24 de ore pe zi, şapte zile pe săptămână. Astfel, ştim că o super-furtună solară care să prăjească Pământul nu o aibă loc„, a spus Young.
Acesta a precizat că tot ce ne poate face soarele este să ne ardă pielea, într-o zi fierbinte de vară. Soarele nu are suficientă energie pentru a trimite o minge de foc ucigaşă către Pământ, a mai spus cercetătorul.
Deşi exploziile solare au crescut ca număr şi intensitate în ultima vreme, este un lucru normal, care face parte din ciclul de 11 ani al stelei noastre, acum apropiindu-se de maxim.
„Nici cele mai mare evenimente solare din ultimii 10.000 de ani nu au fost suficiente pentru a distruge atmosfera Pământului (…) Trăim pe o planetă cu o atmosferă foarte densă, care opreşte toate radiaţiile periculoase produse de exploziile solare”, a explicat Young.
În afara atmosferei, există o barieră şi mai puternică: câmpurile magnetice, care se extind în spaţiu şi opresc mare parte din radiaţiile solare. Exploziile solare puternice pot produce pe Terra doar frumoasele aurore, la poli, sau pot afecta comunicaţiile prin sateliţi.