NASA: Modelul de propagare al fotonilor străvechi prin Univers a fost, în sfârşit, descifrat

Drumul luminii de la primele sale surse din Universul foarte tânăr şi până la senzorii telescoapelor actuale este foarte lung şi sinuos. Aceşti fotoni au călătorit miliarde de ani până au fost captaţi pe 'retina' telescoapelor moderne, iar de-a lungul timpului calea lor a fost distorsionată de atracţia gravitaţională exercitată de materie, rezultând un model de propagare torsadat, denumit 'B-mode', ce a fost în cele din urmă descoperit, conform unui material al NASA, potrivit Agerpres.
Romania TV
22 oct. 2013, 17:56
NASA: Modelul de propagare al fotonilor străvechi prin Univers a fost, în sfârşit, descifrat

Această descoperire este extrem de importantă, pentru că permite corectarea hărţilor privind extinderea materiei în Univers, şi a fost realizată cu ajutorul National Science Foundation’s South Pole Telescope (SPT) şi al observatorului spaţial Herschel.

Oamenii de ştiinţă au prevăzut de mai mult timp existenţa a două tipuri de ‘B-modes’. Cele descoperite recent au apărut la câteva miliarde de ani după naşterea Universului (vârsta Universului este estimată la aproximativ 13,8 miliarde de ani). Celelalte tipare de propagare a luminii sunt numite ‘primordiale’ şi, conform teoriei, provin din perioada de imediat după explozia primordială, Big Bang, la câteva fracţiuni de secundă după actul violent de naştere a Universului.

Citeşte şi Kirobo, primul robot astronaut din lume, a rostit primele sale cuvinte în spaţiu. Vezi ce a spus

‘Această ultimă descoperire reprezintă un excelent reper în drumul nostru spre măsurarea modurilor de propagare primordiale ale luminii’, susţine Duncan Hanson, de la Universitatea McGill din Montreal, Canada, coordonatorul acestui studiu ale cărui rezultate au fost publicate pe larg în ultima ediţie a revistei Physical Review Letters.

Aceste evazive ‘B-modes’ primordiale pot conţine indicii despre naşterea Universului, iar oamenii de ştiinţă le caută combinând datele adunate în cadrul misiunii Planck. Atât Herschel cât şi Planck sunt misiuni aparţinând ESA (European Space Agency), dar sunt realizate cu importante contribuţii din partea NASA.

Cea mai veche lumină pe care o putem detecta în prezent, radiaţia cosmică de fond, provine dintr-o perioadă de ordinul sutelor de milioane de ani după Big Bang. Misiunea Planck a produs recent cea mai bună hartă universală a acestei radiaţii cosmice de fond, dezvăluind astfel noi detalii despre vârsta Universului, despre conţinutul şi originile sale.

Citeşte şi Astronautul Luca Parmitano, despre incidentul de pe ISS: M-am simţit ca un peşte într-un bol cu apă

O mică parte din această străveche lumină este polarizată, un proces care provoacă vibrarea în acelaşi plan a particulelor de lumină. Acelaşi fenomen se produce atunci când lumina solară se reflectă în apa unui lac, sau în particulele din atmosfera noastră (de unde şi ‘culoarea’ albastră a cerului). Există nişte ochelari speciali care pot izola această lumină polarizată, reducându-i strălucirea.

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul surprinzător din România care începe să semene cu Paris, Viena sau Londra. E la ani lumină de București, se construiește pe bandă rulantă și propune zilnic locuri de muncă. Sute de milioane au fost absorbite din fonduri europene și aproape că nu mai există șomeri
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Gabriel Cotabiță a murit la 69 de ani. Medicii nu l-au mai putut salva
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit la 69 de ani. Artistul a avut tot mai multe probleme de sănătate
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Robert F. Kennedy Jr. propune eliminarea fluorului din apa potabilă
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni