NASA: Pierderea atmosferei marţiene a fost provocată de erupţiile solare

Erupțiile solare au provocat dispariția unei mari părți a atmosferei marțiene în trecutul îndepărtat al acestei planete, distrugând un climat care a fost propice dezvoltării vieții, conform unui raport al NASA care prezintă primele rezultate științifice ale misiunii sondei orbitale MAVEN.
Filip Stan
06 nov. 2015, 09:40
NASA: Pierderea atmosferei marţiene a fost provocată de erupţiile solare

Acestea sunt concluziile unuia dintre cele patru studii realizate pornind de la datele adunate de instrumentele sondei orbitale, concluzii ce au fost publicate în ultimul număr al revistei americane Science, scrie Agerpres.

„Eroziunea provocată de vântul solar este un mecanism important al procesului de pierdere a atmosferei și a fost suficient de puternică pentru a distruge climatul marțian”, a declarat într-o conferință de presă Joe Grebowsky, responsabil științific al misiunii MAVEN.

În urmă cu miliarde de ani, Marte era o planetă foarte asemănătoare Pământului. Ceva s-a întâmplat însă acum 3,7 miliarde de ani, iar rezultatul a fost schimbarea radicală a climei acestei planete care a devenit un deșert dezolant și rece, o lume lipsită de viață.

De o lungă perioadă de timp oamenii de știință se întreabă ce s-a întâmplat cu apa de la suprafața Planetei Roșii și cu dioxidul de carbon din atmosfera sa — ambele resurse importante pentru viața vegetală. Acum NASA este cu un pas mai aproape de a răspunde acestor întrebări în urma datelor obținute de misiunea sondei MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution), sondă aflată de un an pe orbita marțiană.

Citeşte şi O erupţie solară a perturbat traficul aerian în Suedia

În urma analizei datelor primite de la MAVEN, oamenii de știință au aflat că și în prezent Marte pierde în spațiu aproximativ 110 grame de atomi din atmosfera sa în fiecare secundă.

Una dintre principalele cauze ale acestui fenomen este vântul solar — fluxul de particule ionizate ejectat de Soare. Atunci când vântul solar este mai dens, așa cum se întâmplă după explozii solare sau în timpul furtunilor solare, volumul de atmosferă pierdută de Marte crește de 10 până la 20 de ori. De-a lungul timpului, această „hemoragie atmosferică” a transformat planeta Marte în ceea ce este azi, în contextul în care magnetosfera acestei planete și-a pierdut foarte mult din intensitate, devenind incapabilă să mai protejeze atmosfera. În prezent atmosfera Planetei Marte are mai puțin de 1% din densitatea celei terestre.

Aceste rezultate oferă noi indicii despre condițiile de la suprafața acestei planete din trecutul său îndepărtat. Pornind de la rata de pierdere atmosferică din prezent, oamenii de știință pot calcula ce fel de atmosferă avea Marte în urmă cu miliarde de ani.

MAVEN este o sondă orbitală de dimensiunea unui autobuz școlar, echipată cu opt instrumente care studiază diferitele straturi ale atmosferei marțiene dar și influența pe care vântul solar îl are asupra acesteia. Sonda are nevoie de 4,5 ore pentru a încheia o orbită completă în jurul lui Marte.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. Marele adevăr s-a aflat. Legătura secretă cu Vladimir Putin și Dmitri Medvedev
Playtech.ro
Cum vor circula tramvaiele și autobuzele în Noaptea de Revelion. Program STB de 31 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Ovidiu Ioanițoaia cere bani de operație. Înșelăciunea cu care hackerii păcălesc oamenii din agenda jurnalistului
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Începe de mâine. Iadul alb pune stăpânire pe România
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. A făcut chiar el anunțul tulburător: Va muri sigur, în curând!
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Tragedie în lumea snowboardului: Sophie Hediger, victima unei avalanșe în Elveția
MediaFlux
LOVITURĂ pentru MILIOANE de ROMÂNI de la 1 IANUARIE! Majorări DE 25%
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători