NASA pregătește un studiu inedit cu participarea a doi gemeni astronauți

Cu un frate în spațiu și altul la sol, Agenția Spațială Americană (NASA) va putea să studieze efectul pe care îl are asupra organismului uman o ședere prelungită pe orbită, notează cotidianul francez Le Figaro.
Cristina Dinu
20 mart. 2014, 16:29
NASA pregătește un studiu inedit cu participarea a doi gemeni astronauți

În vârstă de 50 de ani, Scott și Mark Kelly, ambii cu chelie și cu o privire albastră pătrunzătoare, nu se disting la prima vedere decât prin mustața celui de-al doilea. „Gena mustății este singurul lucru pe care nu-l avem în comun”, glumește Scott Kelly, cel fără mustață, scrie Agerpres.

La fel ca toți gemenii monozigoți sau „adevărații” gemeni, cei doi frați afișează o asemănare derutantă și un patrimoniu genetic qvasi-identic. O similaritate împinsă până la carierele lor paralele de astronauți la NASA, strălucitoare ‘lovitură dublă’, unică în domeniul aerospațial, precizează cotidianul francez.

Și, dacă cei doi frați nu au zburat niciodată împreună, ei vor permite, în schimb, realizarea unei experiențe inedite, menite să evalueze impactul pe care o lungă perioadă petrecută în spațiu îl are asupra sănătății. O miză foarte importantă pentru NASA, după promisiunea făcută de Barack Obama de a trimite oameni pe Marte, într-o călătorie dus-întors lungă de trei ani!

Scott, care a condus expediția cu numărul 26 spre Stația Spațială Internațională (ISS), în 2010, va pleca din nou în martie 2015, pentru un an. Fratele său, Mark — care s-a retras din activitate în 2011, pentru a se îngriji de soția sa, Gabrielle Giffords, celebră senatoare americană scăpată miraculos dintr-un atac terorist produs în același an — va rămâne la sol. Cu toate acestea, Mark le-a propus cercetătorilor de la NASA să servească drept „criteriu de control”, adică drept referință pentru a evalua modificările cauzate organismului fratelui său de această lungă ședere la ISS.

Gemenii monozigoți constituie ceea ce natura are cel mai aproape de clona umană și sunt, din acest punct de vedere, apreciați de oamenii de știință pentru a distinge între ceea ce ține de genetică și ceea ce este indus de mediul înconjurător. ‘A-l avea pe Scott în spațiu și pe Mark la sol constituie o oportunitate unică’, a confirmat Craig Kundrot, director științific-ajunct la NASA.

Agenția americană și-a prezentat în urmă cu câteva zile programul său experimental. Acesta va viza în același timp fiziologia corpului uman (concentrația sangvină a anumitor molecule legate, de exemplu, de stres, evoluția florei bacteriene în sistemul digestiv, etc.), posibilele alterări genetice induse de radiațiile cosmice, funcțiile cognitive ale subiectului, precum și capacitatea sa de a vizualiza spațiul.

Efectele unei șederi prelungite în spațiu sunt în parte cunoscute, amintește, pentru Le Figaro, doctorul Brigitte Godard, medic pentru astronauți în cadrul Institutului de Medicină și Fiziologie Spațiale de la Paris. Unele sunt legate de lipsa ponderabilității. ‘Toate fluidele corpului se concentrează în partea de sus a corpului (cap și bust), ceea ce poate duce, de exemplu, la probleme oculare’, precizează Godard.

De asemenea, microgravitatea antrenează o reducere a masei musculare cu un procent situat între 20 și 40%, inclusiv la nivelul inimii, și o scădere a densității osoase. ‘Pentru limitarea acestor efecte, astronauții sunt nevoiți să facă în fiecare zi câte 2 ore și jumătate de exerciții fizice’, explică Brigitte Godard pentru Le Figaro.
Consecințele expunerii la o cantitate importantă de radiații cosmice, posibilă cauză de cancer și de boli neurodegenerative, sunt în schimb mai puțin cunoscute, pentru că acest tip de studiu necesită ani de observări. Oamenii de știință se vor interesa, de asemenea, de telomerii fraților Kelly, capsule de la extremitatea cromozomilor, care permit evaluarea îmbătrânirii celulare, punctează cotidianul francez.

 

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Ce să nu faci niciodată ca să atragi prosperitatea în viața ta. Anca Dimancea dezvăluie obiceiul negativ pe care multe persoane îl au: ”Vreau să se înțeleagă acest lucru”
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Playtech.ro
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Salariul muncitorilor necalificați din Timișoara stârnește polemici: „N-aveți idee câți oameni cu patru clase nu stau să fie slugile altora”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Atenție la banii din portofel! S-ar putea să fie falși. Ce se întâmplă
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Ucraina autorizează folosirea modulului de luptă Wolly în conflictul cu Rusia
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul staţiunilor de schi cu cel mai bun raport calitate-preţ din Europa. Bucureştenii pot ajunge la două dintre ele în 6-7 ore de mers cu maşina