NASA pregătește un studiu inedit cu participarea a doi gemeni astronauți

Cu un frate în spațiu și altul la sol, Agenția Spațială Americană (NASA) va putea să studieze efectul pe care îl are asupra organismului uman o ședere prelungită pe orbită, notează cotidianul francez Le Figaro.
Cristina Dinu
20 mart. 2014, 16:29
NASA pregătește un studiu inedit cu participarea a doi gemeni astronauți

În vârstă de 50 de ani, Scott și Mark Kelly, ambii cu chelie și cu o privire albastră pătrunzătoare, nu se disting la prima vedere decât prin mustața celui de-al doilea. „Gena mustății este singurul lucru pe care nu-l avem în comun”, glumește Scott Kelly, cel fără mustață, scrie Agerpres.

La fel ca toți gemenii monozigoți sau „adevărații” gemeni, cei doi frați afișează o asemănare derutantă și un patrimoniu genetic qvasi-identic. O similaritate împinsă până la carierele lor paralele de astronauți la NASA, strălucitoare ‘lovitură dublă’, unică în domeniul aerospațial, precizează cotidianul francez.

Și, dacă cei doi frați nu au zburat niciodată împreună, ei vor permite, în schimb, realizarea unei experiențe inedite, menite să evalueze impactul pe care o lungă perioadă petrecută în spațiu îl are asupra sănătății. O miză foarte importantă pentru NASA, după promisiunea făcută de Barack Obama de a trimite oameni pe Marte, într-o călătorie dus-întors lungă de trei ani!

Scott, care a condus expediția cu numărul 26 spre Stația Spațială Internațională (ISS), în 2010, va pleca din nou în martie 2015, pentru un an. Fratele său, Mark — care s-a retras din activitate în 2011, pentru a se îngriji de soția sa, Gabrielle Giffords, celebră senatoare americană scăpată miraculos dintr-un atac terorist produs în același an — va rămâne la sol. Cu toate acestea, Mark le-a propus cercetătorilor de la NASA să servească drept „criteriu de control”, adică drept referință pentru a evalua modificările cauzate organismului fratelui său de această lungă ședere la ISS.

Gemenii monozigoți constituie ceea ce natura are cel mai aproape de clona umană și sunt, din acest punct de vedere, apreciați de oamenii de știință pentru a distinge între ceea ce ține de genetică și ceea ce este indus de mediul înconjurător. ‘A-l avea pe Scott în spațiu și pe Mark la sol constituie o oportunitate unică’, a confirmat Craig Kundrot, director științific-ajunct la NASA.

Agenția americană și-a prezentat în urmă cu câteva zile programul său experimental. Acesta va viza în același timp fiziologia corpului uman (concentrația sangvină a anumitor molecule legate, de exemplu, de stres, evoluția florei bacteriene în sistemul digestiv, etc.), posibilele alterări genetice induse de radiațiile cosmice, funcțiile cognitive ale subiectului, precum și capacitatea sa de a vizualiza spațiul.

Efectele unei șederi prelungite în spațiu sunt în parte cunoscute, amintește, pentru Le Figaro, doctorul Brigitte Godard, medic pentru astronauți în cadrul Institutului de Medicină și Fiziologie Spațiale de la Paris. Unele sunt legate de lipsa ponderabilității. ‘Toate fluidele corpului se concentrează în partea de sus a corpului (cap și bust), ceea ce poate duce, de exemplu, la probleme oculare’, precizează Godard.

De asemenea, microgravitatea antrenează o reducere a masei musculare cu un procent situat între 20 și 40%, inclusiv la nivelul inimii, și o scădere a densității osoase. ‘Pentru limitarea acestor efecte, astronauții sunt nevoiți să facă în fiecare zi câte 2 ore și jumătate de exerciții fizice’, explică Brigitte Godard pentru Le Figaro.
Consecințele expunerii la o cantitate importantă de radiații cosmice, posibilă cauză de cancer și de boli neurodegenerative, sunt în schimb mai puțin cunoscute, pentru că acest tip de studiu necesită ani de observări. Oamenii de știință se vor interesa, de asemenea, de telomerii fraților Kelly, capsule de la extremitatea cromozomilor, care permit evaluarea îmbătrânirii celulare, punctează cotidianul francez.

 

DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Băutura care e mai sănătoasă și mai bună la gust decât cafeaua. O găsești și în cafenele celebre, dar puține persoane știu că o pot cere
Capital.ro
Liviu Dragnea, la Palatul Cotroceni. Cutremur în România: S-a pocăit, merită iertare!
Playtech.ro
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025. Documentul necesar copiilor care nu au împlinit 6 ani. Când are loc repartizarea
DailyBusiness
Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
Adevarul
Reacția lui Piedone în timpul unui control la o măcelărie plină de icoane: „Intrăm in biserică”. Patru restaurante din Sectorul 5 au fost închise
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Schimbări în sistemul de pensii. Românii afectați
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
O adolescentă s-a aruncat în fața metroului din București! Incidentul a creat haos pe magistralele 1 și 3
Cancan.ro
A apărut o nouă infracțiune în Codul Rutier. Ți se suspendă permisul de conducere instant, dacă faci asta
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cel mai mare artist. Boala cruntă care l-a răpit dintre noi. A fost de neegalat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
Presimțirea sumbră a soției căpitanului Bătănoiu, comandatul de la manșa avionului prăbușit la Balotești
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Putin pornește războiul cu Trump! Situația Ucrainei, incertă
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Guvernatorul imposturii: cazul Bulete, batjocorirea Deltei și boala cronică a statului român