Filmul a fost produs la Centrul Aerospațial German (DLR) pe baza datelor obținute de Dawn în perioada august-octombrie 2015, când s-a deplasat pe o orbită aflată la aproximativ 1.450 de kilometri față de suprafața acestui corp ceresc, situat între planetele Marte și Jupiter, scrie Agerpres.
„Acest survol simulat arată multe forme de crater întâlnite pe Ceres’, cum ar fi Occator, mai bine conturat, precum și Dantu și Yalode, ale căror margini sunt mai plate, a explicat Ralf Jaumann, un expert în misiunea Dawn din cadrul DLR.
Datorită culorilor mai pronunțate, sunt sesizabile diferențe mai subtile ale suprafeței planetei, cercetătorii opinând că regiunile cu nuanțe de albastru sunt mai recente.
Sonda Dawn efectuează prima misiune de cercetare a planetei Ceres. După ce s-a deplasat pe orbita asteroidului Vesta timp de 14 luni în 2011-2012, această sondă spațială a ajuns lângă Ceres în martie 2015. În prezent, Dawn se apropie de finalul acțiunii de cartografiere a planetei pitice și să găsește la cea mai mică distanță — aproximativ 385 de kilometri — față de aceasta, din cadrul misiunii sale.
Citeşte şi