Curiosity şi-a petrecut ultimele zile investigând o piatră ciudată în formă de piramidă, denumită „Jake Mateijevic” şi testând instrumentele din capătul braţului său robotic, lung de 2,1m.
Aceste instrumente sunt Alpha Particle X-Ray Spectrometer (APXS), care verifică compoziţia chimică a obiectelor şi Mars Hand Lens Imager (MAHLI), camera foto pentru imagini detaliate.
Roverul a efectuat operaţiunile de contact sâmbătă şi duminică (22 şi 23 septembrie) şi a realizat fotografii din timpul testelor.
„Am făcut ceva ştiinţific! Primul contact ştiinţific cu piatra ţintă Jake”, a anunţat echipa Curiosity sâmbătă, pe Twitter. Contul său de Twitter @MarsCuriosity are peste 1,1 milioane de fani.
Curiosity a „împuşcat” piatra cu laserul de pe instrumentul ChemCam, care citeşte compoziţia obiectului din bucăţile vaporizate. Compararea rezultatelor va ajuta la calibrare instrumentelor.
Luni, Curiosity a plecat în cea mai lungă călătorie a sa de până acum, de 42 de metri. Ţinta sa finală este un sit denumit Glenelg, care se află la 400 de metri distanţa de locul de aterizare. Înainte de ziua de luni, echipa a spus că Curiosity se află la jumătatea drumul spre Glenelg.