NASA şi Pentagonul vor testa o rachetă cu propulsie nucleară

Potrivit NASA, o rachetă nucleară termică ar putea fi de trei până la patru ori mai eficientă decât rachetele alimentate în mod convenţional şi ar reduce timpul de călătorie, un element cheie pentru a ajunge pe planeta roşie.
Filip Stan
24 ian. 2023, 23:03
NASA şi Pentagonul vor testa o rachetă cu propulsie nucleară

Statele Unite intenţionează să testeze până în 2027 un motor de navă spaţială alimentat prin fisiune nucleară, ca parte a unui efort pe termen lung al NASA de a găsi metode mai eficiente de a trimite astronauţi pe Marte în viitor, relatează The Guardian.

Şeful agenţiei spaţiale americane, Bill Nelson, a declarat marţi că a încheiat un parteneriat cu agenţia de cercetare a armatei americane, DARPA, pentru „a dezvolta o tehnologie avansată de propulsie termică nucleară”, astfel încât acest motor să poată fi lansat până în 2027.

„Cu ajutorul acestei tehnologii, astronauţii ar putea călători spre şi dinspre spaţiul cosmic mai repede ca niciodată –  o capacitate majoră pentru a pregăti misiunile cu echipaj uman pe Marte”, a declarat Nelson, citat într-un comunicat al NASA.

Un uragan solar ar putea lăsa Pamantul în blackout. NASA: Miliarde de oameni ar muri după o furtună magnetică
Potrivit NASA, o rachetă nucleară termică ar putea fi de trei până la patru ori mai eficientă decât rachetele alimentate în mod convenţional şi ar reduce timpul de călătorie, un element cheie pentru a ajunge pe planeta roşie.

Proiectul este menit să dezvolte un sistem de propulsie de pionierat pentru călătoriile spaţiale, mult diferit de sistemele chimice predominante de la începutul erei moderne a rachetelor, în urmă cu aproape un secol.

„Utilizarea unei rachete nucleare termice permite un timp de tranzit mai rapid, reducând riscurile pentru astronauţi”, arată NASA.

Într-o rachetă nucleară termică, un reactor de fisiune nucleară produce temperaturi foarte ridicate. Această căldură este transferată unui combustibil lichid, transformat în gaz şi – ca într-o rachetă convenţională – este expulzat printr-o duză pentru a asigura propulsia.

„DARPA şi NASA au o lungă istorie de colaborări de succes”, a declarat directoarea agenţiei de cercetare militară, Stefanie Tompkins, menţionând ca exemplu racheta Saturn V, care a trimis misiunile Apollo pe Lună.

DARPA, agenţia ştiinţifică a armatei americane, este responsabilă pentru multe inovaţii ale secolului XX, inclusiv internetul. Dezvoltarea acestui nou tip de lansator „va fi crucială pentru a transporta mai rapid şi mai eficient materiale pe Lună şi, în cele din urmă, oameni pe Marte”, a adăugat ea.

Kindertain povestea unei afaceri de familie care îi duce pe copii în lumea viselor frumoase! Paturi Montessori pentru camera de basm a micuțului tău!
NASA a efectuat teste cu o rachetă nucleară în urmă cu mai bine de 50 de ani, dar proiectul a fost oprit din cauza reducerilor bugetare şi a tensiunilor din timpul Războiului Rece. NASA, care a testat cu succes anul trecut noua sa navă spaţială Artemis, de ultimă generaţie, ca o trambulină spre Lună şi apoi spre Marte, speră să trimită oameni pe planeta roşie cândva în anii 2030, ca parte a programului său „Moon to Mars”.

Conform NASA, folosind tehnologia actuală, călătoria până la Marte ar dura aproximativ şapte luni. Deocamdată, inginerii nu ştiu cât de mult timp ar putea fi economisit cu ajutorul tehnologiei nucleare, dar Bill Nelson, administratorul Nasa, a declarat că aceasta ar permite navelor spaţiale şi oamenilor să călătorească în spaţiul cosmic cu o viteză record.

Misiunea Artemis 2 a NASA, care va trimite oameni în jurul Lunii pentru prima dată în mai bine de jumătate de secol, este programată pentru 2024. Misiunea ulterioară, Artemis 3, care ar putea veni anul următor, va aduce astronauţi, inclusiv prima femeie, pe suprafaţa Lunii pentru prima dată din 1972.

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Pârtia din București de care puțini știu. Accesul era gratuit și se putea ajunge foarte ușor la ea
Capital.ro
Bancnotele care dispar din circulație. Nu vor mai fi disponibile din aprilie. Anunț pentru toți românii
Playtech.ro
Ce conţine apa de la Kaufland Vreau din România. Un expert a spus exact, o mai cumperi?
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Mesajele înfiorătoare trimise de Andrew Tate fostei iubite: „Ce rost să te am dacă nu te bat?”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Dragnea, ironii despre Ciolacu: Era cel mai bun la schimbat scrumiere
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Ce pensie primește un român care a muncit 15 ani! Diferența pe care o acoperă statul
Cancan.ro
Indecente la piscină! Le-am prins trăgând de bikinei, până când nu a rămas mai 'nimic' din ei. Recunoști protagonistele?
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Lovitură pentru George Simion. Decizia BEC, definitivă. A fost eliminat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Numerele de telefon la care nu trebuie să răspunzi niciodată. Cu ce cifre încep
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este primarul care folosește un stilou cu cerneală verde, așa cum făcea Florian Coldea, pentru a semna acte oficiale