Grotzinger i-a declarat reporterului Joe Palca, de la NPR, că există rezultate minunate în urma analizei realizate de instrumentul SAM (Sample Analysis at Mars) de la bordul roverului Curiosity.
„Aceste date o să intre în cărţile de istorie. Arată extrem de bine„, a declarat cercetătorul.
Acesta nu a dorit, însă, să ofere mai multe detalii, întrucât datele trebuie verificate conştiincios înainte de a fi făcute publice. În 1996, o analiză a unui meteorit venit de pe Marte a arătat existenţa unor compuşi organici pe rocă. Preşedintele SUA de atunci, Bill Clinton, s-a grăbit şi a anunţat că nu suntem singuri în univers. Descoperirea nu a fost, însă, confirmată.
Ce a descoperit Curiosity pe Marte?
Instrumentul SAM de la bordul roverului este echipat cu un spectometru de masă, un cromatograf de gaz şi un spectometru-laser. Acestea sunt minunate la separarea atomilor dintr-o mostră, dar nu pot identifica ceva evident, precum o fosilă într-un sol.
Informaţiile trimise de SAM către echipa NASA de pe Pământ vor putea fi interpretate. Chiar dacă roverul găseşte dovezi concludente ale existenţei organismelor complexe, adică urme de ADN, ARN sau proteine complexe, informaţiile vor fi trimise sub forma unor grafice care arată o distribuţie a atomilor ce indică existenţa vieţii.
Cel mai probabil, spune Treehugger, unul din site-urile de ştiinţă ale Discovery Communications, roverul a găsit metan. Cea mai recentă fotografie publicată de NASA arată urme pe solul marţian, unde Curiosity a luat cinci mostre de material. Praful şi nisipul din primele mostre au fost folosite pentru a curăţa camera de analiză şi suprafeţele de contact, pentru a reduce riscul contaminării aduse de pe Terra.
SAM a mai arătat o dată existenţa metanului în aerul marţian. Metanul este un semn al vieţii, întrucât este emis de organisme simple. Dar după ce cercetătorii au curăţat echipamentul şi au verificat din nou, nu au mai găsit metan, existând riscul ca aparatul să fi fost contaminat cu metan de pe Terra.
Dacă informaţiile arată descoperirea metanului, NASA va încerca să găsească noi dovezi.
Cercetătorul Peter Smith de la Universitatea Arizona, spune că dacă informaţiile vor intra în cărţile de istorie, probabil că s-au descoperit pe Marte molecule organice. Smith a fost principalul investigator în misiune Phoenix de pe Planeta Roşie. Roverul Phoenix a ajuns la Polul Nord de pe Marte în 2008. „Ar putea fi doar un indiciu, dar ar fi formidabil”, a declarat Smith pentru Wired.com.
Grotzinger a declarat pentru Space.com că NASA va anunţa descoperirea în prima săptămână a lunii decembrie.