Descoperit pe 22 februarie 2012 la Observatorul Astronomic din La Sagra, Spania, asteroidul 2012 DA14 are un diametru de aproximativ 50-80 de metri și efectuează o rotație completă în jurul Soarelui în 368 zile. Asteroidul face parte din categoria obiectelor ce intersectează orbita Pământului, astfel că pe 15 februarie 2013 el s-a apropiat din nou de planeta noastră.
La ora 21:24:42 ora României, distanța minimă dintre Pământ și asteroid a fost de 27.700 km, o altitudine inferioară sateliților geostaționari, care orbitează în general la 36.000 km altitudine. Această apropiere este una record pentru un obiect de asemenea dimensiuni. Ea va permite observarea obiectului de oricine deține un simplu binoclu. Mișcarea aparentă a asteroidului pe sfera cerească va fi similară cu cea a sateliților artificiali ai Pământului. Asteroidul se va deplasa de la orizontul estic spre regiunea stelei Polare. Viteza asteroidului în raport cu Pământul va fi de 7.8 kilometri/secundă.
Observațiile profesionistilor vor permite determinarea mai precisă a orbitei, estimarea diametrului său cu mai multă acuratețe, determinarea compoziției, a densității și a structurii lui interne. Următoare apropiere de Pământ este estimată a se petrece la data de 15 februarie 2046, la o distanță de peste 1.500.000 de km.
Postul de televiziune al NASA a avut o transmisie în direct, comentată de specialişti, pe măsură ce asteroidul s-a apropiat de punctul în care s-a aflat cel mai aproape de Terra, la ora 21:24, ora României. NASA a realizat totodată o animaţie în timp real a deplasării şi poziţionării asteroidului în raport cu Terra, însoţită de imagini în timp real sau aproape real, provenind de la observatoarele astronomice din Australia şi din Europa.