Parker Solar Probe, cum a fost numită sonda, va ajunge la cea mai mică distanţă de soare la care a ajuns până acum vreun vehicul pământean – 4 milioane de mile sau aproximativ 6,4 milioane de kilometri. sPână acum, pentru agenţiile spaţiale de pe Pământ a fost imposibilă trimiterea unei sonde în zona din spaţiu apropiată de soare, numită coronă, din cauza temperaturilor de peste 1,6 milioane de grade Celsius.
NASA plănuieşte lansarea unei misiuni care să ajungă în zona coronei solare încă din 1958, însă aceasta este posibilă abia acum.
Avansurile tehnologice realizate în ultima vreme în mai multe zone inginereşti, printre care producţia pe bază de carbon, au făcut posibilă crearea unui vehicul spaţial dotat cu un eficient scut împotriva căldurii şi mai multe sisteme interne de răcire, potrivit news.ro
Unul dintre misterele pe care oamenii de ştiinţă speră să le elucideze cu ajutorul Parker Solar Probe este de ce temperatura coronei este atât de mare – de 300 de ori mai mare decât temperatura de la suprafaţa soarelui, potrivit news.ro
Înţelegerea mai profundă a mecanismelor solare ar putea avea aplicaţii practice pe Pământ, câmpul magnetic al planetei fiind izbit de fragmente ale câmpului magnetic al Soarelui, purtate până aici de puternice vânturile solare.
Vânturile solare afectează echipamentele electronice şi cresc densitate atmosferei Pământului, care cauzează la rândul ei căderea de pe orbită a sateliţilor.