NASA va construi cea mai mare rachetă de până acum, pentru a transporta astronauţi pe Marte FOTO

NASA a anunţat că va construi cea mai mare rachetă fabricată vreodată pe Terra, mult mai mare decât navetele spaţiale şi rachetele Saturn - folosite în programul "Apollo" în misiunile pe Lună - , care va fi utilizată pentru a transporta astronauţi pe planeta Marte.
Cristina Dinu
16 ian. 2014, 12:39
NASA va construi cea mai mare rachetă de până acum, pentru a transporta astronauţi pe Marte FOTO

NASA a publicat miercuri un set de fotografii uluitoare cu noul ei lansator SLS (Space Launch System), care va fi capabil să transporte pe orbită încărcături de până la 130 de tone, potrivit Mediafax.

Noua rachetă va fi folosită pentru a transporta astronauţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale şi pentru a-i ajuta pe oameni să exploreze limitele îndepărtate ale Sistemului Solar.

Specialiştii speră că noul vehicul spaţial va juca un rol important în misiunile spaţiale spre Marte cu echipaje umane la bord.

Aflat încă în perioada de construcţie, Sistemul de Lansare Spaţială (SLS) al NASA va deveni cel mai puternic vehicul lansator din lume.

Conceput pentru misiunile de explorare a profunzimilor spaţiului şi cu echipaj uman la bord, inclusiv spre asteroizi şi spre Marte, SLS va avea zborul său inaugural în anul 2017.

Pentru acel prim zbor de testare, racheta va plasa o încărcătură de 77 tone pe orbita joasă a Terrei – o greutate de aproape trei ori mai mare decât încărcăturile transportate de navetele americane.

De acolo, SLS va evolua spre o configuraţie care va fi capabilă să transporte 143 de tone, o greutate mult mai mare decât aceea transportată vreodată de oricare altă rachetă.

„Deşi mulţi oameni se gândesc la Space Launch System în termeni care ţin de explorarea umană, SLS ar putea avea aplicaţii mai largi în mult mai multe domenii, inclusiv în ştiinţa spaţială”, a declarat Steve Creech, asistent manager al departamentului de strategie şi parteneriat din cadrul NASA.

Pentru misiunile spre alte planete, de exemplu, SLS ar putea face lucruri care în prezent sunt imposibil de realizat, precum trimiterea unei nave ştiinţifice mai mari, cu mai multe instrumente la bord, spre destinaţii mult mai îndepărtate, într-un timp de tranzitare redus„, a adăugat el.

Cercetătorii şi inginerii de la NASA analizează posibilitatea de a obţine o serie de avantaje potenţiale prin lansarea de vehicule spaţiale robotizate de explorare a spaţiului îndepărtat, precum Europa Clipper, o misiune propusă spre unul dintre sateliţii îngheţaţi ai planetei Jupiter, la bordul rachetelor SLS, şi de a afla dacă această rachetă uriaşă ar putea să lanseze acel mic vehicul spaţial direct spre traiectoriile planetelor din Sistemul Solar, fără ca acesta să mai fie nevoit să se folosească de gravitaţia planetelor pentru a câştiga în viteză, reducând astfel timpul de tranzit în comparaţie cu timpul necesar vehiculelor de explorare lansate în perioada actuală.

În cazul Europa Clipper, de exemplu, timpul de tranzit va fi redus la mai puţin de jumătate în comparaţie cu timpul de care vehiculul ar fi avut nevoie să ajungă la destinaţie dacă ar fi trimis în spaţiu cu alte lansatoare.

„Odată cu lansarea navetelor spaţiale, de exemplu, am putut să lansăm misiuni precum aceea a telescopului spaţial Hubble, care era de mărimea unui autobuz. Odată cu lansarea SLS vom putea să transportăm o aeronavă chiar şi mai mare decât naveta care l-a transportat pe Hubble”, a adăugat Steve Creech.

„Space Launch System ar putea schimba complet regulile jocului în domeniul ştiinţei spaţiale”, a spus Reggie Alexander, manager al Advanced Concepts Office (ACO), un centru afiliat NASA.

„Pentru anumite misiuni, SLS va face ca ele să devină mult mai uşoare şi rapide. O misiune de revenire de pe Marte, de exemplu, va putea fi realizată cu o singură rachetă în loc de trei. Însă pentru alte destinaţii, SLS îţi va permite să faci anumite lucruri pe care înainte puteam doar să le visăm – să colectezi mostre din gheizerele de pe Enceladus, satelitul planetei Saturn”, a adăugat el.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!