NASA va construi cea mai mare rachetă de până acum, pentru a transporta astronauţi pe Marte FOTO

NASA a anunţat că va construi cea mai mare rachetă fabricată vreodată pe Terra, mult mai mare decât navetele spaţiale şi rachetele Saturn - folosite în programul "Apollo" în misiunile pe Lună - , care va fi utilizată pentru a transporta astronauţi pe planeta Marte.
Cristina Dinu
16 ian. 2014, 12:39
NASA va construi cea mai mare rachetă de până acum, pentru a transporta astronauţi pe Marte FOTO

NASA a publicat miercuri un set de fotografii uluitoare cu noul ei lansator SLS (Space Launch System), care va fi capabil să transporte pe orbită încărcături de până la 130 de tone, potrivit Mediafax.

Noua rachetă va fi folosită pentru a transporta astronauţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale şi pentru a-i ajuta pe oameni să exploreze limitele îndepărtate ale Sistemului Solar.

Specialiştii speră că noul vehicul spaţial va juca un rol important în misiunile spaţiale spre Marte cu echipaje umane la bord.

Aflat încă în perioada de construcţie, Sistemul de Lansare Spaţială (SLS) al NASA va deveni cel mai puternic vehicul lansator din lume.

Conceput pentru misiunile de explorare a profunzimilor spaţiului şi cu echipaj uman la bord, inclusiv spre asteroizi şi spre Marte, SLS va avea zborul său inaugural în anul 2017.

Pentru acel prim zbor de testare, racheta va plasa o încărcătură de 77 tone pe orbita joasă a Terrei – o greutate de aproape trei ori mai mare decât încărcăturile transportate de navetele americane.

De acolo, SLS va evolua spre o configuraţie care va fi capabilă să transporte 143 de tone, o greutate mult mai mare decât aceea transportată vreodată de oricare altă rachetă.

„Deşi mulţi oameni se gândesc la Space Launch System în termeni care ţin de explorarea umană, SLS ar putea avea aplicaţii mai largi în mult mai multe domenii, inclusiv în ştiinţa spaţială”, a declarat Steve Creech, asistent manager al departamentului de strategie şi parteneriat din cadrul NASA.

Pentru misiunile spre alte planete, de exemplu, SLS ar putea face lucruri care în prezent sunt imposibil de realizat, precum trimiterea unei nave ştiinţifice mai mari, cu mai multe instrumente la bord, spre destinaţii mult mai îndepărtate, într-un timp de tranzitare redus„, a adăugat el.

Cercetătorii şi inginerii de la NASA analizează posibilitatea de a obţine o serie de avantaje potenţiale prin lansarea de vehicule spaţiale robotizate de explorare a spaţiului îndepărtat, precum Europa Clipper, o misiune propusă spre unul dintre sateliţii îngheţaţi ai planetei Jupiter, la bordul rachetelor SLS, şi de a afla dacă această rachetă uriaşă ar putea să lanseze acel mic vehicul spaţial direct spre traiectoriile planetelor din Sistemul Solar, fără ca acesta să mai fie nevoit să se folosească de gravitaţia planetelor pentru a câştiga în viteză, reducând astfel timpul de tranzit în comparaţie cu timpul necesar vehiculelor de explorare lansate în perioada actuală.

În cazul Europa Clipper, de exemplu, timpul de tranzit va fi redus la mai puţin de jumătate în comparaţie cu timpul de care vehiculul ar fi avut nevoie să ajungă la destinaţie dacă ar fi trimis în spaţiu cu alte lansatoare.

„Odată cu lansarea navetelor spaţiale, de exemplu, am putut să lansăm misiuni precum aceea a telescopului spaţial Hubble, care era de mărimea unui autobuz. Odată cu lansarea SLS vom putea să transportăm o aeronavă chiar şi mai mare decât naveta care l-a transportat pe Hubble”, a adăugat Steve Creech.

„Space Launch System ar putea schimba complet regulile jocului în domeniul ştiinţei spaţiale”, a spus Reggie Alexander, manager al Advanced Concepts Office (ACO), un centru afiliat NASA.

„Pentru anumite misiuni, SLS va face ca ele să devină mult mai uşoare şi rapide. O misiune de revenire de pe Marte, de exemplu, va putea fi realizată cu o singură rachetă în loc de trei. Însă pentru alte destinaţii, SLS îţi va permite să faci anumite lucruri pe care înainte puteam doar să le visăm – să colectezi mostre din gheizerele de pe Enceladus, satelitul planetei Saturn”, a adăugat el.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Planta care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Se spune că aduce energia pozitivă în familie, dar și prosperitatea
Capital.ro
Taxă impusă la bancomate. Avertisment pentru cei care scot banii cash de la ATM
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Gabriela Oțil, de la spital, la bal. Unde a mers să se relaxeze
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Tanczos Barna, propus ca ministru al Finanţelor şi vicepremier de UDMR
MediaFlux
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios