Această imprimantă va putea fabrica direct în spaţiu anumite instrumente şi piese necesare echipajului. Imprimarea 3D este procesul prin care este construit un obiect 3D de orice formă, pornind de la un model digital, prin acumularea de straturi succesive de material, scrie Agerpres.
În laboratoarele NASA specialiştii proiectează şi produc prin imprimare 3D mici sateliţi care pot fi lansaţi în spaţiu de pe ISS pentru a transmite date de interes ştiinţific înapoi spre Pământ, dar şi piese de schimb pentru avanpostul orbital şi pentru rachete ce pot rezista la temperaturi extreme.
„Ori de câte ori ne dăm seama că putem produce ceva direct în spaţiu, prin imprimare 3D, parcă a venit Crăciunul”, a comentat inventatorul Andrew Filo, consultant al NASA în acest proiect. „Astfel astronauţii vor putea uita cuvinte precum raţionalizare, penurie sau de neînlocuit”, a mai adăugat el.
Pentru prima testare a unei imprimante 3D în spaţiu NASA a fixat o lansare spre ISS în toamna anului viitor.
NASA ar fi dispus de mai mult de o duzină de modele de imprimante 3D dintre care poate alege, modele ce variază de la 300 de dolari până la 500.000 de dolari. Toate aceste modele însă au fost construite pe Pământ, iar călătoriile în spaţiu prezintă o serie de pericole pentru astfel de instrumente, de la trepidaţiile şi vibraţiile asociate lansării în spaţiu, la problemele asociate funcţionării pe orbită, în condiţii de microgravitaţie, variaţii ale presiunii aerului, energie electrică limitată şi temperaturi variabile.
Drept urmare, NASA a angajat o companie de startup din Silicon Valley, Made In Space, pentru a construi o imprimantă 3D cu totul nouă, capabilă să reziste mediului ostil al spaţiului.
„Să ne imaginăm un astronaut care trebuie să realizeze o reparaţie extrem de importantă pe ISS, aflat într-o situaţie de viaţă sau moarte”, explică Aaron Kemmer, CEO al companiei Made in Space.”În loc să spere că piesele de schimb şi sculele necesare se află deja la bordul ISS, echipajul ar putea printa unele noi”, a mai adăugat el.