Adrian Năstase susţine că discutiile pe tema acestui proiect de lege arată „cum se poate construi o temă falsa in dezbaterea publică”.
„Nu din incompetentă, ci din rea-credintă. Iohannis i-a propus aseară lui Ponta să discute acest subiect „ca intre băarbati”. Eu cred că un alt organ ar fi mai util pentru a discuta această temă. Am explicat cu un alt prilej că prerogativa adoptării unei astfel de măsuri, in formă colectivă, apartine exclusiv Parlamentului. De altfel, e suficientă lecturarea textului constitutional. Sigur, partidele, guvernul, presedintele au un anumit rol in modelarea unei astfel de reglementări”, precizează Năstase.
Klaus Iohannis cere convocarea Parlamentului pentru respingerea AMNISTIEI şi votarea CERERILOR DNA
Fostul premier precizează că proiectul aflat în Parlament „a plecat la drum intr-un mod neinspirat, a fost modificat neinspirat si a fost NE-dezbătut tot ne-inspirat.”
„Care este problema ca ACEST proiect să fie supus votului si respins? Un vot negativ pe ACEST proiect nu ar insemna respingerea pentru eternitate a unei legi a gratierii si amnistiei. Parlamentul are dreptul de a relua acest subiect, cu un nou proiect de lege (initiativă legislativă) intr-o altă sesiune in urma unei dezbateri publice – care să clarifice categoriile de persoane si de infractiuni vizate, limitele pedepselor etc – proiect elaborat de o comisie speciala din parlament, pe baza discutiilor cu MJ, ANP si avizat de guvern”, mai scri Năstase.
„Concluzie: dacă problema e atat de serioasă pentru „bărbati” inainte de duminica votului, nu văd de ce nu ar fi de acord Ponta cu propunerea lui Iohannis – făcută, probabil, in băscălie – ca Parlamentul să se reunească vineri pentru a da un vot negativ ACESTUI proiect de lege. Evident, stim cu totii că, tehnic, convocarea Camerei Deputatilor de pe o zi pe alta este imposibilă dar ar trebui aruncat cartoful fierbinte inapoi la Iohannis. Da, Victor, spune că esti de acord cu propunerea de convocare a Parlamentului. Dacă ăsta este principalul motiv pentru care Iohannis vrea să fie presedintele României…”, conchide Năstase.
Klaus Iohannis a cerut, joi, convocarea Birourilor Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru a decide dezbaterea şi respingerea, în ziua de vineri, a legii amnistiei şi graţierii, dar şi pentru a vota toate cererile de urmărire penală şi arestare în cazul unor deputaţi şi senatori.
Miercuri, în confruntarea electorală de la B1 TV, Iohannis i+a cerut lui Victor Ponta să facă o „treabă între bărbaţi”, respectiv să convoace, ca şefi de partide, Parlamentul pentru a pica Legea amnistierii şi graţierii, Ponta răspunzând că e atributul şefilor Camerelor.