Năstase: După alegeri, o comisie specială ar putea formula o lege echilibrată privind graţierea

Fostul premier Adrian Năstase a scris, joi, pe blog că o comisie specială formată din reprezentanţi ai tuturor grupurilor politice din Parlament ar putea formula după alegeri o lege echilibrată privind graţierea.
Iulian Tudor
28 aug. 2014, 12:39
Năstase: După alegeri, o comisie specială ar putea formula o lege echilibrată privind graţierea

Adrian Năstase a explicat comentariile sale făcute în 21 august despre necesitatea adoptării, la anumite intervale de timp, a unor legi de graţiere. „Eu mi-am executat pedeapsa conform legii şi nu am cerut graţiere nici lui Băsescu, nici lui Antonescu, nici lui Barroso. Nu am aşteptat şi nici nu m-am aşteptat să fie adoptată în perioada deţinerii mele o lege de graţiere. De aceea, aceste comentarii nu sunt comentarii pro domo. În opinia mea, o lege „normală” a graţierii şi amnistiei nu poate fixa un nivel mai ridicat pentru amnistie decât pentru graţiere (cazul proiectului de lege din Parlament). Alături de persoanele condamnate pentru fapte de violenţă, nici cei condamnaţi pentru „corupţie” nu pot fi vizaţi de o astfel de lege. De asemenea, nu ar putea fi avuţi în vedere recidiviştii”, a declarat Adrian Năstase.

El arată că ultima lege de graţiere a fost adoptată în 2002, în timpul guvernării PSD. „Au trecut, de atunci, 12 ani. Anterior însă a fost adoptată Legea nr 137/1997 privind graţierea unor pedepse, lege pe care îmi permit să o numesc Legea Antonescu/Băsescu, pentru că amândoi erau, la acel moment, membri în guvernul Ciorbea şi nu s-au opus reglementării respective. Legea de graţiere Antonescu/Băsescu prevedea graţierea, în întregime, pentru pedepsele până la 2 ani; în întregime pentru pedepsele până la 5 ani, pentru persoanele cu vârsta peste 60 de ani (!); în parte (cu 1/2) a pedepselor până la 5 ani etc. Erau exceptaţi recidiviştii şi autorii anumitor infracţiuni”, reaminteşte fostul premier.

Totodată, el prezintă şi reglementările referitoare la graţiere şi amnistie până în 1989. „În intervalul 1953-1989 au fost adoptate 29 de acte normative pentru graţierea unor pedepse şi amnistierea unor infracţiuni – în medie un act normativ de această natură la fiecare un an şi jumătate. (…) Pentru intervalul 1967-1988, numărul celor care au beneficiat de prevederile acestor acte normative a fost de 313.785 persoane. Explicaţiile sunt sau pot fi multiple. În primul rând, o altă politică penală. Probabil şi alte argumente legate de capacitatea penitenciarelor sau de faptul că anumite contravenţii se pedepseau cu închisoare”, adaugă Adrian Năstase.

În final, fostul premier admite că în precampania electorală sau până la alegerile prezidenţiale din acest an un astfel de subiect nu poate fi abordat de către partidele parlamentare. „Cred însă că, după alegeri, o comisie specială – formată din reprezentanţi ai tuturor grupurilor politice din Parlament – ar putea formula o lege echilibrată, pe linia unor astfel de legi, adoptate recent în Spania, Bulgaria, Italia, Slovacia, Cehia, ţările baltice, etc. Există precedente atât în istoria postbelică a României, cât şi în legislaţia recentă a altor state europene. Fariseismul nu are nimic de-a face cu statul de drept”, conchide Adrian Năstase.

DailyBusiness
Bonul fiscal, în PERICOL. Proiectul de lege care scutește comercianții de această obligație
Spynews
”Am luat o pauză”. Vlad Gherman și Oana Moșneagu trec printr-o situație dificilă! Actorul a făcut declarații | FOTO
Bzi.ro
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!”
Fanatik.ro
Trucul prin care îți poate prelungi viața cu 10 ani. Dr. Virgiliu Stroescu a vizitat orașul unde oamenii trăiesc mai mult: ”Organismul știe”
Capital.ro
TAXAŢI în plus din 1 ianuarie. Iohannis a dat lege. Ai termen până pe data de 25
Playtech.ro
România a devenit o forță în Europa. Țara noastră a depășit Franța și Germania, este oficial...
DailyBusiness
România are cea mai MARE inflație din Uniunea Europeană. Prețurile au luat-o RAZNA
Adevarul
Stațiunea unde Ceaușescu dorea Jocurile Olimpice de Iarnă: „Zăpezile persistă circa opt luni pe an”
wowbiz.ro
Vila lui Silviu Prigoană a fost scoasă la vânzare! Cum arată „palatul groazei”, așa cum îl numește Adriana Bahmuțeanu, la interior! Suma uriașă pe care o cer pe casa cu piscină și cinema
Spynews
Meteorologii au emis cod galben de ninsori, valabil în jumătate din țară. Se anunță vreme severă și vânt puternic la munte
Spynews
Înmormântarea lui Liam Payne are loc astăzi, 20 noiembrie. De ce este organizată la o lună de la moartea artistului
Evz.ro
Semnele zodiacale cu cele mai puternice trăiri pe 20 Noiembrie 2024
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
kanald.ro
Cum poți afla în 2024 ce vechime ai acumulat în muncă. Procedura online pas cu pas
Cancan.ro
Adriana Bahmuțeanu pune TUNURILE pe Honorius și Silvius Prigoană! 'Intră trupele speciale. Ca la Caracal'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Poliția te reține pe loc, predai și permisul. E complet ilegal în România. Rămâi fără drept până la 3 luni
StirileBZI
Se dă salariu de 4.000 de lei net! Românii fug de acest loc de muncă!
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
stirilekanald.ro
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de Balul Bobocilor. Artistul nu-și poate scoate din minte cuvintele fetei sale
substantial.ro
World Vision România lansează raportul anual asupra bunăstării copiilor din mediul rural
MediaFlux
ATENȚIE la SCOS BANII din BANCOMAT! Greșeala majoră care TE LASĂ FĂRĂ EI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Primar din Buzău, acuzat că divulgă locațiile filtrelor de poliție pentru a proteja șoferii băuți