Întrebat dacă se putea găsi o altă soluţie în privinţa contractului cu Bechtel decât cea în care statul român să plătească despăgubiri de 37 de milioane de Euro, Năstase a răspuns: „Da. În 2005. În 2005, vă aduc aminte, Traian Băsescu a vrut să vadă dacă nu cumva compania Bechtel a dat comisioane Guvernului pe care l-am condus şi a întrerupt timp de aprope doi ani, un an şi jumătate – ministrul Dobre (Gheorghe Dobre – n.r.) de atunci este responsabil pentru această decizie – lucrările la autostradă”.
Năstase a spus că în acest timp în care lucrările au fost întrerupte contractul cu Bechtel s-a triplat din cauza faptului că echipamentele fuseseră deja aduse în ţară iar preţurile la ciment, beton, fier beton şi exproprieri au crescut.
„În felul acesta, contractul s-a triplat. Au fost nişte încercări de modificare a contractelor, unele extrem de nefericite”, a spus Năstase, el arătând că preşedintele Traian Băsescu şi Guvernul de atunci au manifestat „ură” împotriva contractului cu Bechtel.
Năstase a spus că „ura” era bazată inclusiv pe faptul că s-a mers pe un traseu care nu era agreat de „prietenul” lui Traian Bsăescu de la BEI, care voia ca autostrada să meargă pe un alt traseu.
„Astea sunt explicaţiile. De ce Bechtel a reuşit să facă autostrada din Croaţia până la Dubrovnik sau autostrada din Albania, spre Kosovo? Trebuie să ne punem aceste întrebări. Evident că, practic, proiectul a fost sabotat politic”, a spus Năstase.
Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Şova, a declarat, miercuri seara, că a fost reziliat contractul cu Bechtel pentru construirea Autostrăzii Transilvania, statul român urmând să plătească companiei americane 37,2 milioane de euro şi datorii de 50 milioane de euro.